Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Εξ Ανατολών

"Ένα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία";

09.10.2010 | 19:14
Η καχυποψία στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις κάνει συχνά την εμφανίσή της τους τελευταίους μήνες. Η κριτική που ασκείται στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν,είναι πολλές φορές έντονη. Αμερικανοί γερουσιαστές έφθασαν στο σημείο να θέτουν θέμα μη πώλησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην νατοϊκή σύμμαχο Τουρκία,γιατί πλέον δεν την εμπιστεύονται!
Αρκετά συχνά οι επιλογές Ερντογάν –Νταβούτογλου στη Μέση Ανατολή κι όχι μόνο έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων. Ενδεικτικό ήταν το άρθρο της WALL STREET JOURNAL.
Υπό τον τίτλο “Ένα ΝΑΤΟ χωρίς τη Τουρκία”, ο David Schenker, διευθυντής του Προγράμματος Αραβικής Πολιτικής του Washington Institute for Near East Policy,κάνει λόγο για «δραματική μεταστροφή πολιτικής εκ μέρους της Άγκυρας», η οποία δεν είναι συμβατή με τις βασικές αρχές της Συμμαχίας και προβλέπει ότι, καθώς η Άγκυρα θα εμφανίζεται στο μέλλον ολοένα και λιγότερο πρόθυμη να αναλάβει αποστολές του ΝΑΤΟ, θα τεθεί εν αμφιβόλω η δέσμευσή της στη «συλλογική άμυνα.» Εκτιμά επίσης, μια δεκαετία αφότου ανήλθαν στην εξουσία οι Ισλαμιστές, ότι το κεντρικό ερώτημα στην Ευρώπη πλέον, δεν είναι αν η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά εάν πρέπει να παραμείνει μέρος της Δυτικής αμυντικής δομής.
Αφορμή για το άρθρο γνώμης το οποίο κινείται στην κατεύθυνση και άλλων παρόμοιων άρθρων στο Δυτικό τύπο τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας η οποία, κατά τους σκεπτικιστές, απομακρύνεται από τα Δύση, συντασσόμενη με φανατικά και αντιδυτικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή. Ο συντάκτης του άρθρου παραθέτει το γνωστό ιστορικό της ανάπτυξης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία, της ψυχρότητας της Άγκυρας με το Ισραήλ, με αποκορύφωμα τη ματαίωση των Τουρκο-ισραηλινών ασκήσεων, αλλά κυρίως την προσέγγιση με τη «μουλλοκρατία του Ιράν.» Στην τελευταία αυτή στροφή της Άγκυρας, ο Schenker επιφυλάσσει άκρως αρνητικά σχόλια, επισημαίνοντας ότι, το καθεστώς της Τεχεράνης, υπονομεύει τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ με την αποστολή ανταρτών που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αλλά και επιδιώκει την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Μεταξύ των άλλων, κάνει αναφορά στους υπαινιγμούς του Tayyip Erdogan ότι θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον του Ιράν εξ αιτίας του πυρηνικού προγράμματος του δεύτερου.  Επίσης, διατυπώνει επιφυλάξεις για την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνταχθεί με τα Δυτικά στρατηγικά συμφέροντα σε σχέση με τη Ρωσία – επικαλούμενος αφενός τη στάση της έναντι της Ρωσικής εισβολής στη Γεωργία το 2008, αφετέρου τις δηλώσεις Erdogan ότι η χώρα του διατηρεί σημαντικό όγκο εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία και ότι γνώμονας των ενεργειών του είναι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.
Ο Schenker όμως, στοχοποιεί και την πολιτική της κυβέρνησης Erdogan στο εσωτερικό, με αναφορές στους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου δια της επιβολής «παράνομων προστίμων» και στις διώξεις των πολιτικών αντιπάλων δια συλλήψεων με αμφιλεγόμενες κατηγορίες περί συνωμοσίας για ανατροπή της κυβέρνησης.
Στην ανάλυση, αναδεικνύεται και μια άλλη πτυχή της στροφής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας: εκείνη που σχετίζεται με τη το σταθερό, φιλοδυτικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, σε αντιδιαστολή με τις επιλογές της κυβέρνησης. «Η δυναμική των σχέσεων μεταξύ πολιτικών και Γενικού Επιτελείου έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία», επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Για καλό ή για κακό, οι Δυτικές πιέσεις έχουν αναγκάσει τους στρατιωτικούς να παραμένουν στους στρατώνες τους και να μην αναμιγνύονται στις πολιτικές εξελίξεις. Σήμερα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί, ελάχιστα μπορούν να πράξουν, πέραν του να παρατηρούν την υπονόμευση της κοσμικής, δημοκρατικής, φιλοδυτικής δημοκρατία που ίδρυσε ο Ατατούρκ.»
«Αν και είναι νωρίς να ξεγράψουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, στο εγγύς μέλλον η Συμμαχία θα φθάσει σε μια αποφασιστική καμπή. Το 2014, είναι η χρονιά που θα παραδοθεί το μαχητικό John Strike Fighter.Με δεδομένη την κατεύθυνση της Τουρκικής πολιτικής, θα πρέπει να τεθούν σοβαρά ερωτήματα κατά πόσον μπορούμε να εμπιστευθούμε τέτοια υψηλή τεχνολογία στην Ισλαμιστική κυβέρνηση της Άγκυρας.»
«Είναι καιρός», αναφέρει ο αρθρογράφος, «να αρχίσει το ΝΑΤΟ να σκέπτεται το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία. Ακόμα και εάν, το ολοένα και πιο Ισλαμιστικό αυτό κράτος παραμείνει εταίρος του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι θα είναι αναξιόπιστος εταίρος. Από τη δεκαετία του ’30, η χώρα υπήρξε πρότυπο εκσυγχρονισμού και μετριοπάθειας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, εάν δε συμβεί κάποια αξιοσημείωτη μεταστροφή, φαίνεται ότι η Δύση χάνει την Τουρκία και, εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την πλέον δραματική εξέλιξη στην περιοχή, από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν το 1070.»


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ