Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ένα υστερόγραφο του Σ.Μηχιώτη για το "ποιοι κόπτονται για τις κρίσεις στις ΕΔ".

04.03.2012 | 12:52
YΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Χ. ΜΗΧΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ "ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ"

Δικαιούμαι να υπερασπίζομαι τις απόψεις μου,άρα και την γραπτή εκδοχή τους, εξ ίσου με όσους έσπευσαν να με «κατακεραυνώσουν», υιοθετώντας λεξιλόγιο, το οποίο, προσωπικώς, δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ. Αλλά το ύφος δεν επιβάλλεται. Επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται, όπως και όσοι παρουσιάζουν δημοσίως τον προβληματισμό τους, πράγμα απολύτως εύλογο, θέλω να πιστεύω, ότι αυτοί που έσπευσαν να με «καταγγείλουν», ακόμη και με οργίλο τρόπο, θα είχαν αποτελέσει δείγματα προς μίμησιν κατά την υπηρεσιακή τους διαδρομή και δεν  σηκώνουν μύγα στα σπαθί τους, όπως γράφει η παροιμία. Συνεπώς είναι κατανοητή η πικρία τους και εξ αυτής η επιθετικότης, καθώς, πιθανόν, δεν διέτρεξαν πλήρως την ιεραρχική εξέλιξη που θα επιθυμούσαν. Σε σχέση με αυτό, φρονώ, ότι: Πρώτον, ότι όλα κάποτε έχουν ένα τέλος, καλώς ή κακώς, και, δεύτερον: ότι είναι βέβαιοι ότι ήσαν πλήρως αδέκαστοι, αντικειμενικοί και παραγωγικοί, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Όσους τους είχαν προϊσταμένους, δηλ. οι υφιστάμενοι τους, έχουν την ίδια άποψη; Πάντως οι περισσότεροι εμφανίζονται να προκρίνουν την χρονική μετάθεση των τακτικών κρίσεων αυτού του μηνός, ώς εάν να πρόκειται γιά κινητή εορτή. Προσδοκούν σε κάτι καλύτερο, υπό την έννοια των προσδοκιών τους υπό το φως «βολικότερων» κομματικών όρων;

Πάντως κατά την γνώμη Επιτίμου Αρχηγού ΓΕ, αποστρατευθέντος μόλις τον Νοέμβριο  πέρυσι, αν οι τακτικές κρίσεις είχαν προχωρήσει όπως προβλέπεται, θα ήσαν οι πιο «εξισορροπημένες» από κάθε άλλη φορά. Ποιός δεν το ήθελε, ει μη μόνον το κόμμα της ΝΔ του οποίου ο αντιπρόεδρος είναι και ΥΕΘΑ, με εισήγηση του οποίου ελήφθη η σχετική απόφαση από το ΥΣ, έστω κατόπιν εντολής του κ. Πρωθυπουργού, ώστε να έχει το κόμμα του κ. ΥΕΘΑ «ενισχυμένο λόγο», σε μία θεσμική διαδικασία, με ρητώς προβλεπόμενα κριτήρια; Και επειδή τα περί «επιλεκτικής αμνησίας» δεν πρέπει να ισχύουν à la carte, είναι η ΝΔ, η οποία «ηρξατο χειρών αδίκων» το Μάϊο του 1990 (είχαν μετατεθεί και τότε οι τακτικές κρίσειε), επαναφέρουσα αποστράτους εις την ηγεσία της ΠΑ, ενώ υπήρχε επιλογή ευρύτατης αποδοχής γιά τη θέση του Α/ΓΕΑ. Επίσης είμαι πλήρως πεπεισμένος, ότι μόνον υπό τήν ισχύ δεδομένων εντολών κομματικού ιερατείου, υπό το μανδύα εντολής του Διευθυντή του ΠΓ του ΥΕΘΑ της ΝΔ κ. Ευάγ. Μεϊμαράκη, εζητήθη ονομαστικώς και φορτικώς η αποστρατεία καθ΄όλα άξιου Υποπτέραρχου, πλήν «μη ημετέρου», ώστε να ανοίξει ο δρόμος γιά τον επόμενο Α/ΓΕΑ, ο οποίος επελέγη τον Αύγουστο που ακολούθησε.


Τέλος, εις ό,τι με αφορά, εν σχέσει με τον κ. ΑΝΥΕΘΑ της περιόδου 1989-1990 και τους κ.κ. ΥΦΕΘΑ της περιόδου 1993-2004, τους ευχαριστώ και δημοσίως γιά την εμπιστοσύνη που μου επέδειξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μου. Ειδικώς δε, γιά τους Πτεράρχους κ.κ. Ν. Κουρή και Δημ. Αποστολάκη, η αξιοσύνη και ο επαγγελματισμός του πρώτου αναγνωρίσθηκε από τον ΥΕΘΑ προ του 1981 Ευάγ. Αβέρωφ-Τοσίτσα, καίτοι ουδέποτε προσέκειτο εις τη ΝΔ, ενώ, ώς προς το δεύτερο, χρόνια μετά την αποχώρηση από το κοινά (2004), ως Α/ΓΕΑ και ΥΦΕΘΑ,  οι πλείστοι ομιλούν με θετική εκτίμηση γιά το έργο που έχει προσφέρει, ανεξαρτήτως τυχόν επί μέρους επιφυλάξεων ή διαφωνιών. Πάντως, όσον αφορά, το «δασκαλίστικο» ύφος γραφής μου, το οποίο μου αποδίδεται, ο καθείς έκφράζεται όπως επιθυμεί, συνεπώς και ο υπογράφων, φιλόλογος επιπλέον.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ