Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ένας υποστράτηγος γράφει για " πατριωτική αντίληψη και εκλογές".Άρθρο-άποψη

03.05.2012 | 00:01
Του ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ
Υποστράτηγος ε.α


Σε συνθήκες κρίσης οι λαοί επιστρέφουν σε παραδοσιακές αξίες για να θωρακίσουν την ύπαρξή τους. Αυτή η επιστροφή μοιάζει με την αναζήτηση της σιγουριάς και της ασφάλειας στη μητρική αγκαλιά, με την ανάγκη επανατροφοδότησης με τις βασικές αξίες της ζωής, όχι αυτές που οι καθημερινές τεχνητές φιλοδοξίες τροφοδοτούν, όχι τα ιδεολογήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι είτε από ιδιοτέλεια είτε από αφέλεια αλλά εκείνες που σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση και αντιτίθενται στα ξένα συμφέροντα όπως στην κυριαρχία των αγορών και τον οικονομισμό.

Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης 1941-45 στα ελληνικά βουνά ξαναζωντάνεψαν τα δημοτικά τραγούδια, ο Μακρυγιάννης, ο Σολωμός, οι ήρωες του 1821.

Στη Σοβιετική Ένωση μετά την εισβολή των Γερμανών κηρύχτηκε ο ΄΄μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος΄΄, προτάχθηκε το πατριωτικό σε βάρος του σοσιαλιστικού για λόγους ευνόητους, γυρίστηκαν κινηματογραφικά έργα όπως ο ΄΄Ιβάν ο Τρομερός΄΄ που προέτρεπε στην εκδίωξη των εχθρών από τα πάτρια εδάφη. Στις ΗΠΑ στη διάρκεια του Β΄Π.Π. το Χόλυγουντ στρατεύθηκε με την παραγωγή πατριωτικών ταινιών.


Στις μέρες μας, σε τούτο τον τόπο όπου κάθε παρέα έχει γίνει κέντρο πολιτικής ανάλυσης και κάθε blog χρησιμοποιείται για να εκφράσει τον προβληματισμό ή τον καημό, τα αποσπάσματα του Μακρυγιάννη ή οι στίχοι του Βάρναλη ή του Σεφέρη, δίνουν και παίρνουν.

Δυστυχώς, ευδοκιμεί σε ορισμένους κύκλους, που ίσως δεν έχουν δει, παρά μόνο στο χάρτη, τον Έβρο και τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, η μονοπώληση των στρεβλώσεων του ΄΄πατριωτικού΄΄.

Παραπληροφορούν και απειλούν την πραγματική ενότητα της κοινωνίας, δεν συνδέουν τις κοινωνικές διεκδικήσεις με την πατριωτική αντίληψη και παραβλέπουν τον οικονομικό γερμανικό εθνικισμό που μας απειλεί. Βλέπουν το δέντρο και χάνουν ή δυναμιτίζουν και καίνε το δάσος. Είναι η ίδια αντίληψη της ΄΄Εθνικής Εταιρείας΄΄ που τη στελέχωναν ελάχιστοι ΄΄παλληκαράδες΄΄ και που τις παραμονές του ατυχή πολέμου του 1897, προκαλούσε τα τουρκικά φυλάκια ενώ μετά την έναρξη του πολέμου (τον οποίο επιτάχυναν αν και είμαστε απροετοίμαστοι) έτρεχαν να κρυφτούν από τη Μελούνα στο Βόλο και στα μετόπισθεν (σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες αυτοπτών).

Οι τωρινές εκλογές σηματοδοτούν και την οικονομική πορεία της χώρας και την κοινωνική κατάσταση και το επίπεδο ελεύθερης έκφρασης των πολιτικών ιδεών, δηλαδή το επίπεδο δημοκρατίας. Ο νεοφιλελευθερισμός δίνει μάχη για να διατηρήσει την οικονομία ΄΄καζίνο΄΄. Προσπαθεί να συντηρήσει το όποιο επίπεδο ανάπτυξης μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και με λιτότητα για τη μεσαία τάξη. Αυτοαναιρείται στην καλύτερη περίπτωση. Δεν υπάρχει οικονομολόγος παγκοσμίου φήμης, που να τον στηρίζει. Ο νομπελίστας Στίγκλιτζ προχθές μίλησε πάλι για ΄΄αυτοκτονία της Ευρώπης μέσω της λιτότητας΄΄. Ορισμένες βέβαια χώρες του κυρίαρχου στην Ευρώπη μπλοκ (Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία) εδραιώνουν τον οικονομικό τους εθνικισμό, σε βάρος της κεντρικής ευρωπαϊκής ιδέας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του νότου. Ετοιμάζονται να επιβιβασθούν σε αποκλειστικά δικό τους πλοίο….

Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει συμμαχίες με όσες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στην εξωτερική και οικονομική πολιτική. Προϋποθέτει πάνω από όλα συμμαχίες των κοινωνικών δυνάμεων που δεν τα βγάζουν πέρα. Δεν υπάρχει πλήρης ΄΄ουδετερότητα΄΄ ούτε στις διεθνείς σχέσεις ούτε στη διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων. Όταν έχεις στρατηγική καθορισμένη, όταν ξέρεις ποιόν εξυπηρετείς και ποιόν αφήνεις παραπίσω, βρίσκεις την κατάλληλη τακτική και μπορείς να ελιχθείς στη διεθνή σκηνή. Βρίσκεις τους συμμάχους και καθορίζεις τους ΄΄εχθρούς΄΄. Συνδέεις το πατριωτικό με το κοινωνικό.

Με πραγματική πατριωτική αντίληψη (χωρίς υπερβολές που εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα κάποιων και αποπροσανατολίζουν), με δημοκρατική αντίληψη (που αφήνει ανοιχτό το διάλογο ακόμη και στους διαφωνούντες και ανοίγει τις πόρτες στις νέες σκέψεις, τεχνολογίες και επιστήμες), χωρίς φόβο (που προσπαθούν να ενσπείρουν ορισμένοι εντός και εκτός της χώρας), με τις παραδοσιακές αξίες που ενέπνευσαν τους απελευθερωτικούς μας αγώνες αλλά και την αξιοποίηση κάθε καινούργιας καινοτόμου ιδέας που ευδοκιμεί στο τόπο μας, με σταθερό βήμα και θέληση, να προχωρήσουμε για το αύριο.


 

 

ΣΧΟΛΙΑ