Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένταλμα σύλληψης για το Καντάφι και το γιό του.

16.05.2011 | 16:54
Όπως αναμενόταν, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Λίβυου ηγέτη, του γιου του και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Σενούσι.

Ο Μορένο-Οκάμπο απαιτεί τη σύλληψη του Καντάφι, του γιου του και του αλ Σενούσι εξαιτίας της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Καντάφι και τρεις από τους γιους του.

«Η εισαγγελία συνέλεξε στοιχεία για τις εντολές που εξέδωσε ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι, στοιχεία ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ οργάνωσε τη στρατολόγηση μισθοφόρων και στοιχεία για τη συμμετοχή του αλ Σενούσι στις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

Επεσήμανε άλλωστε ότι το γραφείο του εισαγγελέα έχει στοιχεία ότι οι τρεις αυτοί άνδρες συνεδρίαζαν για να «σχεδιάσουν τις επιχειρήσεις» και ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε «την απόλυτη εξουσία του για να διαπράξει εγκλήματα στη Λιβύη».

Ο Μορένο-Οκάμπο διεξήγαγε την έρευνα που οδήγησε στην απόφασή με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς, όπως δήλωσε, η διεθνής κοινότητα πιστεύει ομόφωνα ότι τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη πρέπει να ερευνηθούν, αν και τώρα οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ