Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένταση στο Κόσσοβο

26.07.2011 | 13:25
 Ένταση επικρατεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο συνοριακές διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία. 

   

Ο σερβικός πληθυσμός στο βορρά έχει αποκλείσει με οδοφράγματα τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στις διαβάσεις Μπίρνιακ και Γιάρινα και απειλούνται επεισόδια. 

   

Οι δύο αυτοί συνοριακοί σταθμοί βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης ( EULEX) και η Πρίστινα ποτέ δεν κατάφερε να επιβάλει την κυριαρχία της. 

   

Αφορμή για την επέμβαση της αστυνομίας αποτέλεσε το γεγονός ότι στις δύο αυτές συνοριακές διαβάσεις δεν εφαρμόζονταν η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τη Σερβία.

   

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου ξεκίνησε χθες το βράδυ, κατόπιν απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Μπαιράμ Ρετζέπι. 

   

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων, προσεγγίζοντας την περιοχή συνάντησαν την αντίδραση Σέρβων κατοίκων, που προσπάθησαν με οδοφράγματα να τους αποτρέψουν. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές ενώ σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ της περιοχής, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας. 

   

Νωρίς τα ξημερώματα, η αστυνομία του Κοσόβου κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τη διάβαση Μπίρνιακ. Από σήμερα το πρωί, όλο και περισσότεροι Σέρβοι, κάτοικοι του βορείου Κοσόβου, συγκεντρώνονται στα οδοφράγματα που στήθηκαν για να εμποδιστεί η πρόσβαση της αστυνομίας. 

   

Στο βόρειο Κόσοβο, τα ξημερώματα έφτασαν ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης υπεύθυνος για το Κόσοσο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς και ο Σέρβος διαμεσολαβητής στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. 

   

Οι Σέρβοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με το διοικητή της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR), στρατηγό Έρχαρντ Μπούλερ, από τον οποίο ζήτησαν να αποχωρήσουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου. Ο Γερμανός στρατηγός μετέφερε το αίτημα των Σέρβων στον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, ο οποίος διέταξε την αστυνομία να αποχωρήσει από την οδική αρτηρία στο Λεποσάβιτς, που οδηγεί στη συνοριακή διάβαση Γιάρινα, όχι όμως και από την διάβαση Μπίρνιακ. 

   

Οι Σέρβοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα οδοφράγματα μέχρι να αποχωρήσουν όλες οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας από το βόρειο Κόσοβο. 

   

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αστυνομική επιχείρηση είναι η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης στην Πρίστινα να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ