Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενθαρρυμένη η σκοτσέζα πρωθυπουργός μετά την επίσκεψη στις Βρυξέλλες

30.06.2016 | 10:07
Η σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε «ενθαρρυμένη» μετά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες χθες, αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη Σκοτία την περίοδο μετά το Brexit.

«Είμαι ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι διαπίστωσα σήμερα μια βούληση να μας ακούσουν», είπε η Στέρτζον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κλείνοντας την ημέρα των συναντήσεών της στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ωστόσο, παραδέχθηκε η ίδια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει «εύκολος δρόμος» για τη Σκοτία, η οποία αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα.

«Εγκαταλείπω τις Βρυξέλλες γεμάτη ελπίδα και αισιόδοξη», είπε η ηγέτιδα του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).
«Αυτό που επιδιώκω να κάνω, μόλις οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ ξεκινήσουν, είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι επιλογές και η Σκοτία να τύχει σεβασμού», σημείωσε η Νίκολα Στέρτζον.

Η Στέρτζον είχε υποσχεθεί ότι σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα στη Βρετανία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Σκοτίας.
Ωστόσο η Στέρτζον αντιμετώπισε την απορριπτική στάση της Ισπανίας και μάλλον επιφυλακτικές αντιδράσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, παρότι επιμένει ότι η Σκοτία δεν πρέπει να συρθεί εκτός της ΕΕ παρά τη θέλησή της.

Ο Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος πασχίζει να εμποδίσει την Καταλονία να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, διεμήνυσε νωρίτερα χθες ότι η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση των Βρυξελλών με τη Σκοτία. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, φεύγει και η Σκοτία», είπε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα χθες πως «η Σκοτία κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες». 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ