Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έντονη αντίδραση Κύπρου για τις τουρκικές προκλήσεις με τις άδειες ερευνών

29.04.2012 | 22:23
Οι αποφάσεις της Τουρκίας για παραχώρηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν συνέχεια των ενεργειών της, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
 
Η Κυβέρνηση, τονίζει ο κύριος Στεφάνου, καταγγέλλει τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Δεν μπορεί μια υπό ένταξη χώρα να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αυτό να γίνεται ανεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ενέταξε τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας στον ευρύτερο σχεδιασμό για δημιουργία όξυνσης, ως αντίποινο για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, και για την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μη δεχτούμε υποχωρήσεις σε αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

 Στο ίδιο μήκος ήταν και οι αντιδράσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων
 
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει αμέσως στην προκλητική απόφαση της Τουρκίας.
 
Θα πρέπει, είπε, να ενημερώσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι αν τελικά η Τουρκία υλοποιήσει την απόφασή της, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναστείλει μονομερώς την ενταξιακή της πορεία.
Τυχόν ολιγωρία της κυβέρνησης, σημείωσε ο κύριος Λιλλήκας, δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από τον σκοπό της. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ