Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση Μπεγλίτη στο Onalert.Και η απάντηση

16.01.2012 | 15:04

Ο κ.Μπεγλίτης είναι πολύ εκνευρισμένος.Αλλά αυτό δεν του επιτρέπει να να λέει ότι θέλει. Ενοχλήθηκε σφόδρα από το δημοσίευμα του Onalert σύμφωνα με το οποίο υπήρχε ενδιαφέρον  για την αποδοχή των αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ.Το δημοσίευμα δεν τον “κατηγορούσε” ,επεσήμαινε όμως το τραγελαφικό της υπόθεσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει θέμα Abrams και το ΥΕΘΑ να συζητά και να ζητά πληροφορίες όπως παραδέχεται ο κ.Μπεγλίτης.Και όπως …η ζωή απέδειξε υπήρχε και υπάρχει θέμα Abrams.

Κατά τ΄ άλλα ο κ.Μπεγλίτης επιτίθεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Onalert,περί “συνειδητής παραπληροφόρησης στην οποία μας έχει συνηθίσει”,όπως γράφει σε ανακοίνωσή του. Περιμένουμε να στηρίξει με στοιχεία την άποψή του ,αφού του επισημάνουμε ότι δεν είμαστε blog! Το γεγονός ότι έγινε από ΥΕΘΑ εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν του δίνει το δικαίωμα να συκοφαντεί αδιακρίτως όποιον τολμά να γράψει ή να πει κάτι που δεν του αρέσει. Όπως περιμένουμε και τις διευκιρνήσεις του για τα “ντιλίβερυ μπόϊς” τα οποία κατήγγειλε αλλά δεν έχει κατονομάσει.Όπως περιμένουμε και τις διευκρινήσεις του για το γεγονός ότι άφησε επί μέρες τις φήμες περί …πραξικοπήματος να σέρνονται!

Όλη η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ:

Δεν γνωρίζω εάν το δημοσίευμα του blog “On Alert” στηρίζεται σε πηγές του ΥΕΘΑ, όπως γράφει, ή εάν πρόκειται για την γνωστή πρακτική της συνειδητής παραπληροφόρησης, στην οποία μας είχε συνηθίσει στο πρόσφατο παρελθόν. Εάν ισχύει το πρώτο, τότε πρόκειται για σοβαρή άγνοια των διαδικασιών που ισχύουν στο πλαίσιο της διακρατικής αμυντικής συνεργασίας με τρίτες χώρες. Εκτός εάν οι πηγές του ΥΕΘΑ μεταθέτουν βολικά την ευθύνη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, γιατί αδυνατούν να αναλάβουν την ευθύνη για την λήψη αποφάσεων. Και αυτό είναι πραγματικά σοβαρό πρόβλημα.


Εάν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, το αντιπαρέρχομαι, γιατί ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας αδιαφορούσα για τους «εμποράκους» της παραπληροφόρησης .
Λοιπόν η πραγματικότητα και η αλήθεια γύρω από το θέμα έχουν ως εξής :

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν υπέγραψα καμία απόφαση περί αποδοχής της πρότασης του αμερικανικού Πενταγώνου, τον περασμένο Σεπτέμβριο .


Εάν συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί ορισμένες βασικές και ουσιώδεις ενέργειες, όπως γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά και εσωτερικές αποφάσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας, όπως απόφαση του ΣΑΓΕ για την επιχειρησιακή σκοπιμότητα, σχετική απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου κλπ. Είναι προφανές και γνωστό σε όλους ότι δεν υπήρξαν οι ανωτέρω ενέργειες.


Η μόνη απόφαση που υπέγραψα, συμφωνώντας απολύτως με τη σχετική εισήγηση του τότε Αρχηγού ΓΕΣ ήταν η αποστολή ενός letter of request, ως απάντηση στην επιστολή της αμερικανικής πλευράς για την ετοιμότητά της να διαθέσει δωρεάν στην Ελλάδα αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία είχαν αποσυρθεί. Για τους στοιχειωδώς γνωρίζοντες τις διαδικασίες το letter of request δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση για την τελική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ.


Αντίθετα αποφασίσαμε την επιλογή αυτής της διαδικασίας για δύο λόγους :

α) να δοθεί η δυνατότητα αξιολόγησης του υλικού, με την αποστολή στις ΗΠΑ εξειδικευμένου προσωπικού του ΓΕΣ, το οποίο στη συνέχεια θα υπέβαλε ολοκληρωμένη έκθεση στην στρατιωτική ηγεσία
β) να κινηθεί η αναγκαία διαδικασία στο Κογκρέσσο για την έγκριση της δωρεάν διάθεσης, διαδικασία εξ ορισμού χρονοβόρα, ώστε να κερδηθεί χρόνος, για την περίπτωση εκείνη που αποφασιζόταν, τελικά, μέσα από τις διαδικασίες της ελληνικής νομοθεσίας, η απόκτηση του υλικού.

Κατά συνέπεια δεν έλαβα καμία απόφαση που να δεσμεύει την Κυβέρνηση ή την επόμενη πολιτική ηγεσία. Κινήθηκα, όπως έκανα πάντα, στη διετή κυβερνητική μου θητεία, στο πλαίσιο του νόμου και με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της εθνικής μας άμυνας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών ή παραπληροφόρησης θα απαντάται από την πλευρά μου άμεσα και με τον πιο καθαρό τρόπο. Ας είναι όλοι βέβαιοι ότι εγώ δεν παίζω”. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ