Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχείρηση ΕΝΤΕΜΠΕ: Ο επικεφαλής της θρυλικής αποστολής στο ελληνικό Πεντάγωνο.

09.11.2010 | 18:34
Θεωρείται επιχείρηση ορόσημο για τις Ειδικές Δυνάμεις. Ο επικεφαλής της βρέθηκε στην Αθήνα, η οποία έχει σχέση με την επιχείρηση! Ο ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας Ματάϊ Βιλνάϊ τέθηκε επικεφαλής της θρυλικής επιχείρησης «ΕΝΤΕΜΠΕ» στο αεροδρόμιο της Ουγκάντα. Αντικειμενικός σκοπός η απελευθέρωση 246 ομήρων πτήσης της AIR FRANCE,που εκτελούσε τη πήση Παρίσι-Τελ Αβίβ,με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Ήταν καλοκαίρι του 1976 και ο σημερινός υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ,ήταν συνταγματάρχης των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων.28 ΙΟΥΝΙΟΥ 1976:Έξι αεροπειρατές μέλης του Ριζοσπαστικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης κάνουν αεροπειρατεία στο αεροσκάφος με τους 246 επιβάτες,μεταξύ των οποίων και 10 Έλληνες. Η αεροπειρατεία εκδηλώνεται ενώ το αεροσκάφος πετά πάνω απο τη Κόρινθο. Οι αεροπειρατές ζητούν την απελευθέρωση 53 κρατουμένων συντρόφων τους.Το αεροσκάφος καταλήγει στο Έντεμπε της Ουγκάντα.


1 ΙΟΥΛΙΟΥ: Απελευθερώνουν 47 γυναίκες και παιδιά κι αρχίζουν διαπραγματεύσεις. Η ΜΟΣΑΝΤ αναλαμβάνει δράση. Η απόφαση είναι δεδομένη:επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.

3 ΙΟΥΛΙΟΥ: Δύο ημέρες προετοιμασίας και συλλογής πληροφοριών αποδεικνύονται αρκετές. C-130 της ισραηλινής ΠΑ κάνει δοκιμαστικές πτήσεις μέχρι την Ουγκάντα!
Τη νύχτα της 3ης προς 4ης Ιουλίου η θρυλική επιχείρηση «ΕΝΤΕΜΠΕ»,αρχίζει.
Τέσσερα C-130,μεταφέρουν μία μαύρη Mercedes,όμοια μ΄ αυτή του δικτάτορα προέδρου της Ουγκάντα Idi Amin και 100 κομμάντος. Προσγειώνονται νύχτα στο αεροδρόμιο. Οι καταπέλτες των μεταγωγικών ανοίγουν και από το ένα C-130,βγαίνει η μαύρη λιμουζίνα. Οι αεροπειρατές πιστεύουν ότι πρόκειται για τον πρόεδρο της Ουγκάντα. Οι 100 ισραηλινοί κομμάντος αποβιβάζονται αστραπιαία και κατευθύνονται σε χώρο του αεροδρομίου όπου κρατούνται οι όμηροι . Φωνάζουν στα εβραϊκά και στα αγγλικά στους ομήρους να καλυφθούν και η μάχη αρχίζει. Από τις ανταλλαγές των πυροβολισμών σκοτώνεται ο επικεφαλής των κομμάντο Γιονατά Νετανιάχου,αδελφός του σημερινού πρωθυπουργού. Τη διοίκηση της επιχείρησης αναλαμβάνει ο σημερινός υφυπουργός Άμυνας Μ.Βιλνάϊ ο οποίος βρέθηκε στο ελληνικό Πεντάγωνο για συζητήσεις με τον Π.Μπεγλίτη και ο Εχούντ Μπάρακ μετέπειτα πρωθυπουργός.
Η επιχείρηση στο ΕΝΤΕΜΠΕ διήρκησε 20 λεπτά και εκτελέστηκε όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί από τη ΜΟΣΑΝΤ.Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ