Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Επτά ερωτήματα αναζητούν απάντηση μετά το θάνατο το Λάντεν.

06.05.2011 | 05:54
Άρθρο γνώμης του JAMES LINDSAY, πρώην Διευθυντή Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ (CNN).
Επτά ερωτήματα μετά το θάνατο του BIN LADENΟι Αμερικανοί πανηγυρίζουν μετά την επιτυχημένη επιχείρηση της CIA που οδήγησε στο θάνατο του ιδρυτή και Αρχηγού της AL QAEDA, OSAMA BIN LADEN.

Όμως, το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει πολλά εύλογα ερωτήματα, μεταξύ αυτών τα 7 ακόλουθα:

1. Ο θάνατος του B. LADEN θα ανακόψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της AL QAEDA και των τζιχαντιστών παγκοσμίως;
Πιθανότατα όχι, διότι η AL QAEDA έχει πάψει προ πολλού ν΄ αποτελεί μια προσωποκεντρική Οργάνωση. Την τελευταία δεκαετία, ο BIN LADEN αποτέλεσε περισσότερο μια συμβολική μορφή της Οργάνωσης. Οι πρόσφατες προσπάθειες διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως αυτή που απετράπη πρόσφατα στη Γερμανία, σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητα άτομα, φίλα προσκείμενα όμως στην «AL QAEDA».

2. Μπορείς να σκοτώσεις ένα «σύμβολο»;
Όπως ανέφερε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Β. ΟΒΑΜΑ, για τον B. LADEN, αμέσως μετά το θάνατο του, υπήρξε επί 2 δεκαετίες ηγέτης και σύμβολο της «AL QAEDA». Οι άνθρωποι πεθαίνουν, τα σύμβολα όμως όχι. Και μετά το θάνατό του, ο BIN LADEN θα εξακολουθήσει να εμπνέει τους τζιχαντιστές, όσο και όταν ήταν ζωντανός. Η μεγαλύτερη απειλή για τον αποκαλούμενο «Μπινλαντενισμό» δεν προέρχεται από τις αμερικανικές σφαίρες, αλλά από την προοπτική ότι ο Αραβικός Κόσμος φαίνεται να αλλάζει σταδιακά το πολιτικό σκηνικό της Μέσης Ανατολής.

3. Πού βρίσκεται ο AYMAN AL ZAWAHIRI;
Με το θάνατο του B. LADEN, ο αιγυπτιακής καταγωγής Υπαρχηγός της «AL QAEDA» και συχνά επονομαζόμενος ως «ο νους» της Οργάνωσης, ανέβηκε απευθείας στην υψηλότερη θέση της ιεραρχίας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αναφορές για θανάσιμο τραυματισμό του στο Πακιστάν το 2008. Διαθέτει τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία, γεγονός που τον καθιστά ικανό να σχεδιάσει και να διεξάγει από μόνος του μεγάλη τρομοκρατική επίθεση.

4. Αποτελεί το Πακιστάν αξιόπιστο σύμμαχο για τις ΗΠΑ;
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι «η συνεργασία των ΗΠΑ με το Πακιστάν οδήγησε στον B. LADEN», ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν ενημέρωσε την πακιστανική Κυβέρνηση έγκαιρα και ο Στρατός της χώρας δεν συμμετείχε στην επιχείρηση εξόντωσής του. Αξιοσημείωτο είναι ότι, το κτίριο που διέμενε ο B. LADEN βρισκόταν μόλις 40 μίλια από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, στην οποία υπάρχουν και στρατιωτική βάση και στρατιωτική Ακαδημία. Όλα αυτά δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες, τόσο για την αξιοπιστία που υπάρχει ανάμεσα στις 2 χώρες, όσο και για τη βιωσιμότητα της αμερικανο-πακιστανικής συνεργασίας.

5. Μπορούν να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ τώρα από το Αφγανιστάν;
Μέσα στους επόμενους μήνες ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να αποφασίσει αν και πόσο σύντομα θα μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Επιπρόσθετα, την προηγούμενη εβδομάδα, το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε αρκετά αισιόδοξες αναφορές, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν. Ο θάνατος του LADEN δίδει στον Αμερικανό Πρόεδρο την ευχέρεια -από πολιτική άποψη- να διατάξει αυτό που το μεγαλύτερο ποσοστό της αμερικανικής κοινής γνώμης επιθυμεί: μια μεγάλης κλίμακας μείωση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε κάθε ευκαιρία, αιτιολογούσε την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα με την ανάγκη εξάρθρωσης της AL QAEDA. Δεδομένου, λοιπόν, του θανάτου του ηγέτη της Οργάνωσης, ο στόχος μάλλον επιτεύχθηκε.

6. Θα επωφεληθεί πολιτικά ο OBAMA από το θάνατο του BIN LADEN;
Τα ποσοστά δημοτικότητας του Αμερικανού Πρόεδρου έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τη μικρή ώθηση που είχαν σημειώσει στις αρχές του έτους. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κοινή γνώμη να δώσει και πάλι τα εύσημα στο Λευκό Οίκο για την πρόσφατη επιτυχία του. Όμως, αν η δυναμική της συσπείρωσης του αμερικανικού λαού γύρω από το πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου ακολουθήσει την πρότερη πορεία της, τότε η αύξηση της δημοτικότητας που ο ΟΒΑΜΑ απολαμβάνει μετά το θάνατο του Αρχηγού της «AL QAEDA», θα είναι βραχυπρόθεσμη.

7. Θα διαρκέσει το διακομματικό κλίμα ενότητας, που επικρατεί επί του παρόντος;
Οι JOHN BOEHNER, DICK CHENEY, και RUDY GIULIANI είναι μόνο μερικοί «Ρεπουμπλικανοί» από όλους αυτούς που συγχάρηκαν τον Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς, όπως είχε δηλώσει κάποτε και ο JOHN KENNEDY, «η νίκη έχει πολλούς πατέρες». Ωστόσο, δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ αυτό το κλίμα ενότητας, καθώς, τα ζητήματα που χωρίζουν τους «Δημοκρατικούς» από τους «Ρεπουμπλικάνους» είναι πολύ μεγάλα, για να τα «γεφυρώσει» ο θάνατος του πιο διάσημου τρομοκράτη παγκοσμίως.

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν μειώνουν τη σπουδαιότητα του επιτεύγματος της αμερικανικής Κυβέρνησης. Η εξόντωση του BIN LADEN αποτελεί τουλάχιστον δικαίωση για τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι οι τρομοκράτες, αργά ή γρήγορα, πληρώνουν για τα εγκλήματα που διαπράττουν.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ