Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνα Reuters: Ανέβηκαν στο 48% οι πιθανότητες να τυπώσει χρήμα η Ευρώπη

21.11.2011 | 12:00
Πιθανότητες 48% «δίνουν» στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  σε εκτύπωση νέου χρήματος οι ερωτηθέντες σε έρευνα του Reuters. Στην πλειονότητά τους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να εκπονήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του α' τριμήνου του επόμενου έτους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50 αναλυτές ομολόγων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και σχεδόν οι μισοί εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα υποκύψει στις ισχυρές πιέσεις και θα τυπώσει χρήμα ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μια άκρως αμφιλεγόμενη στροφή στην νομισματική πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα η ΕΚΤ, η οποία διαφωνεί κάθετα με μια τέτοια πολιτική που θα ενέτεινε τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων στη νομισματική ένωση.

Η οριακή πλειοψηφία των αναλυτών - οι 25 από τους 49 - αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο, χορηγώντας έκτακτα δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ως ύστατη λύση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιστέκονται σθεναρά στις διεθνείς εκκλήσεις για αποφασιστικότερη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας με στόχο τη στήριξη της ευρωζώνης έναντι τις επιδεινούμενης κρίσης που αντιμετωπίζει. Η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές των ομολόγων, ωστόσο, καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη να παίξει πιο σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τώρα που οι φλόγες της κρίσης απειλούν το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. τρέχουν για ευρωομόλογα

Ο "πόλεμος" γενικεύεται στην Ευρώπη.Η Γερμανία "προελαύνει" 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ