Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν προς Γερμανία:"Στηρίξτε την ένταξή μας στην ΕΕ"

01.03.2011 | 05:17
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα το Βερολίνο να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την πολεμική που εξαπέλυσε χθές για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας από τους Τούρκους μετανάστες. 

   

"Η Γερμανία είναι η χώρα που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την ένταξη της Τουρκίας", δήλωσε εγκαινιάζοντας την έκθεση τεχνολογίας Cebit στο Ανόβερο (βόρεια), όπου η χώρα του είναι επίτιμη προσκεκλημένη. 

   

"Τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική τόνισαν περαιτέρω τη σημασία της Τουρκίας (...) η Τουρκία μπορεί να επικοινωνήσει με το βορρά και το νότο, τη δύση και την ανατολή", τόνισε. 

    "Αναμένουμε από την Ευρώπη να μην ακολουθεί λαϊκιστικές πολιτικές, αλλά μια μακροπρόθεσμη προοπτική σχετικά με την ένταξη", πρόσθεσε ο Ερντογάν. 

   

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για την πολιτική θεωρήσεων εισόδου της Γερμανίας, λέγοντας ότι "Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν ορισμένες φορές διαβατήρια τα οποία μοιάζουν με μεγάλα μυθιστορήματα", λόγω της συσσώρευσης των θεωρήσεων εισόδου. 

   

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε, επίσης, στην τελετή των εγκαινίων, δεν αναφέρθηκε στην ομιλία της στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αναγνώρισε ότι το Βερολίνο θα "πρέπει να σημειώσει πρόοδο" όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου. 

   

Η έκκληση του Τούρκου πρωθυπουργού γίνεται ενώ εξαπέλυσε χθες Κυριακή πολεμική, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ντίσελντορφ (δυτικά), δηλώνοντας ότι τα παιδιά των Τούρκων στη Γερμανία "πρέπει να μάθουν γερμανικά, αλλά πρέπει να μάθουν πριν τα τουρκικά". 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ