Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ

"Έχετε εχθρούς τους απόστρατους και απαξιωμένα τα στελέχη.Γιατί;"Άρθρο-άποψη

02.10.2011 | 00:46
Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
Αξιωματικός ΠΝ ε.α
ΜΕΛΟΣ ΚΕΘΑΣτην ανακοίνωση - αναγγελία για διοργάνωση συγκέντρωσης έξω από το ΥΕΘΑ την 30/9/11 προβλεπόταν:
• «Ότι η εκδήλωση θα κινηθεί στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία έμμεση ή άμεση πολιτική η κομματική εκμετάλλευση ή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μας.
• Ότι δεν θα κλείσουμε δρόμους και δεν θα εμποδίσουμε κανέναν Έλληνα πολίτη στην καθημερινότητα του.»

Πολύ περισσότερο δεν ήταν στις προθέσεις των διοργανωτών η είσοδος στο υπουργείο, πλην εκπροσώπων προκειμένου να επιδοθεί στην πολιτική ηγεσία το ψήφισμα της συγκέντρωσης! Μετά από συζήτηση, ανάμεσα στα άλλα είχε συμφωνηθεί, ότι δεν είναι σωστό να τεθεί θέμα «παραίτησης της στρατιωτικής ηγεσίας», όπως πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει, προκειμένου να πιεσθεί η κυβέρνηση.

Στην πρωτοφανή σε πλήθος και παλμό συγκέντρωση υπήρχε θυμός και αγανάκτηση, ενώ συνθήματα, ανακοινώσεις και προτροπές για τήρηση των πιοπάνω συμφωνημένων, μετέδιδε μικρή μεγαφωνική εγκατάσταση. Ο κύριος όγκος των αποστράτων, αν και ήσαν οργανωμένοι ή καλεσμένοι από ένδεκα φορείς, κυκλοφορούσαν χωρίς ομαδοποιήσεις στο χώρο έξω από την είσοδο του ΥΕΘΑ. Όλοι αυτοί έσφιγγαν τα χέρια μεταξύ τους, συζητώντας ειρηνικά! Ούτε φωνές, ούτε κραυγές, ούτε συνθήματα!

Ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών ξεχώριζαν συγκροτημένες τουλάχιστον δύο ομάδες, που τα μέλη της δήλωναν -και πολλοί σίγουρα ήταν- απόστρατοι! Μία ομάδα από αυτές είχε πάρει θέση κοντά στην πύλη του υπουργείου, είχε συντονιστή με ντουντούκα και φώναζαν συνθήματα, πού όμως δεν ήταν εγκριμένα από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης. Κάποια από αυτά ήταν ίδια με τα συνθήματα, που ακούσαμε από συγκεκριμένη πλευρά των διαδηλωτών της πλατείας Συντάγματος. Ανάμεσα στα άλλα ακούστηκε και κάποιο για την στρατιωτική ηγεσία, που σταμάτησε μετά από παρέμβαση μελών της συντονιστικής επιτροπής.

Πολύ εύκολα θα έλεγε κανείς, ότι κάποιοι από αυτούς παραληρούσαν. Δήλωναν και έδειχναν ιδιαίτερα δυναμικοί. Ζητούσαν δυναμικότερη στάση από τους συγκεντρωμένους. Μια άλλη ομάδα έκλεισε για λίγο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Μεσογείων και μετά από προτροπές μελών της συντονιστικής επιτροπής πείσθηκαν να αποσυρθούν σφόδρα δυσαρεστημένοι. Στις δύο αυτές ομάδες, εκτιμάται με σιγουριά, ότι ανήκε μεγάλο μέρος των «εισβολέων» στο προαύλιο του Υπουργείου! Πιθανώς τους ακολούθησαν και άλλοι θερμόαιμοι! Η «εισβολή» προφανώς ήταν στις προθέσεις των συγκεκριμένων ομάδων, σε αντίθεση με τα αποφασισμένα από την συντονιστική επιτροπή της συγκέντρωσης. Προκλήθηκαν όμως!

Όπως προκλήθηκαν και προσβλήθηκαν όλοι οι συγκεντρωμένοι απόστρατοι, όταν έμαθαν ότι η πολιτική ηγεσία ήταν απούσα ή δεν εμφανιζόταν. Παρέλειψε μάλιστα ο υπουργός, να ορίσει ούτε καν ένα συγκεκριμένο άτομο του επιτελείου του, να παραλάβει το ψήφισμα των αποστράτων. Μια ακόμη περίπτωση απαξίωσης τους, που προστέθηκε στις τόσες άλλες!

Με δεδομένη την βούληση να μην επιτραπεί «… καμία έμμεση ή άμεση πολιτική η κομματική εκμετάλλευση ή συμμετοχή …»
•Μια ομάδα αποστράτων είναι συνηθισμένο να ανακράζει συνθήματα;;

• Το 90% των υπολοίπων αποστράτων γιατί δεν φώναζε;;

• Η μη συμμόρφωση με τα καθορισμένα πλαίσια οργάνωσης της συγκέντρωσης είναι γνώρισμα του καθένα απλού απόστρατου;;

• Η επιμέρους ομαδοποίηση σημαίνει ή όχι και οργάνωση;;

• Η όλη εικόνα και οργάνωση των συγκεκριμένων ομάδων σημαίνει μήπως και κομματική – πολιτική κατεύθυνση;;

•Η τραμπούκικη δράση μήπως χαρακτηρίζει συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους;;

• Τι επιπτώσεις θα έχει η «εισβολή» τόσο για την μετέπειτα δράση των αποστράτων, όσο και για τους ε.ε. συναδέλφους υπευθύνους ασφαλείας του στρατοπέδου;

Η ΚΕΘΑ, παρούσα και συμμετέχουσα στην εκδήλωση, και σε όλες τις επόμενες που θα είναι στο πνεύμα που ήδη έχει συμφωνηθεί, επιμένει στις θέσεις της που απ' αρχής εξέφρασε στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής. Στην Επιτροπή θα συζητηθούν τα συμπεράσματά και οι εμπειρία μας από την συγκέντρωση και θα επεξεργαστούμε τυχόν παραλήψεις και σφάλματα της πρώτης μας αυτής κοινής προσπάθειας. Στο μέλλον θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Όσο για την δήθεν «κατάληψη του Υπουργείου», σημειώνουμε πως δεν ήταν κατάληψη κανενός Υπουργείου, παρά βεβιασμένη είσοδος στον προαύλιο χώρο του, που καθόλου δεν ήταν προσχεδιασμένη και δεν συμφωνούμε μ’ αυτήν, αλλά εκφράζει και την οργή των απόστρατων.

Ολοκληρώνοντας κάποιες σκέψεις για την συγκέντρωση δεν μπορούμε να αποφύγουμε μια ακόμη:

Η συντήρηση εχθρικού κλίματος προς τους απόστρατους και η απαξία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων βολεύει άραγε την Κυβέρνηση σε σχέση με τα εξαιρετικά επικίνδυνα γεγονότα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Κυπριακό και στα του Αιγαίου;

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ