Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Έχουν αλλάξει οι συνθήκες για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ",λέει ο ΥΕΘΑ!

21.08.2011 | 11:50
Ψυχραιμία για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα συνιστά ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης μέσω συνέντευξής του στον Ελεύθερο Τύπο.

Ο Π.Μπεγλίτης παραδέχεται επίσης ότι είναι μάλλον παράδοξο στη σημερινή συγκυρία η Ελλάδα να εξακολουθεί να εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Δεν είπε ότι θα αντιταχθεί η Ελλάδα σ΄ αυτή τη προοπτική, τόνισε όμως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες “δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει σε 2-3 χρόνια”.

Για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου ,απέφυγε να πει αν υπαρχει πρόθεση “ανάστασής του” και τέλος αναφέρθηκε στη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που θα υπογράψει στο Ισραήλ,τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης,στην οποία δεν είπε λέξη για τα προβλήματα των στρατιωτικών είναι:

Για Τουρκία:
Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ισχυροποιούμε την αποφασιστικότητά μας για την απόκρουση κάθε προσπάθειας που θα αμφισβητούσε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα υπονόμευε την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας. Η εθνική μας στρατηγική στηρίζεται στην εξωτερική πολιτική δυναμικών πρωτοβουλιών, στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις για την απόκρουση οποιοδήποτε κινδύνου και σ’ένα στέρεο εθνικό μέτωπο. Είναι στρατηγικής ουσίας και όχι ρητορικών διακηρύξεων.
Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων, με μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και νοοτροπία που παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των συγκρούσεων στην περιοχή μας. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της.


Για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου:
“Βρίσκεται σε ισχύ η ιστορική και εθνική ευθύνη της Ελλάδας για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό.
Μας ενδιαφέρει κατά συνέπεια η ουσία της αμυντικής μας συνεργασίας, γιατί όπως είπα και πρόσφατα κατά την επίσκεψή μου στη Λευκωσία, η άμυνα της Κύπρου εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και του εθνικού δόγματος άμυνας και ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε., μετά τη θέση σε ισχύ της νέας Συνθήκης, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή”.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας:
“Είναι γεγονός ότι οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο είχαν ληφθεί οι αποφάσεις το 1999 για την ευρωπαϊκή πορεία και τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας. Η δυναμική της διεύρυνσης έχει ανακοπεί και όλο το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνεται στην υπέρβαση της κρίσης και στην επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωπικά δεν μπορώ να σας προβλέψω πως θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σε 2-3 χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι η ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση των αλλαγών και των εξελίξεων στην Ευρώπη, ώστε η εθνική μας στρατηγική να διατηρεί την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά της στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”.

Για τη συμφωνία με το Ισραήλ
Η επίσκεψή μου, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας κ. Μπάρακ, εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, για τη διαμόρφωση μιας σταθερής στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Ισραήλ, μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος. Ο στόχος της αναβάθμισης των σχέσεων μας αποτελεί βασική πολιτική και στρατηγική μας επιλογή και θα την υπερασπισθούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Η επιλογή μας αυτή δεν έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά, ούτε ετεροπροσδιορίζεται από το κλίμα στις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα με την Τουρκία και τον Αραβικό κόσμο. Θα έλεγα, αντίθετα, ότι μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην εμπέδωση ισότιμων σχέσεων συνεργασίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Προγραμματίζεται κατά την επίσκεψή μου η υπογραφή διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας, καθώς και πρωτοκόλλου συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη έχουμε συγκροτήσει κοινές ομάδες εργασίας, οι οποίες διερευνούν όλα τα δυνατά πεδία συνεργασίας στη βάση της αμοιβαιότητας”.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ