Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΡΒΥΛΑ NEWS

Ευρωπαίος επίτροπος: Να έχουν δικαίωμα οι αντιρρησίες συνείδησης στο στρατό της Τουρκίας

02.02.2012 | 12:43
Η Τουρκία και ορισμένες άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιμένουν να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης να μην υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, τούς καταδικάζουν και τούς φυλακίζουν, χωρίς να προσφέρουν μία πολιτική εναλλακτική λύση, υπογραμμίζει, στην τελευταία, πριν από την αποχώρησή του τον Μάρτιο, δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Ο Επίτροπος σημειώνει ότι η Τουρκία είναι η μόνη από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που, όχι μονον δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης, αλλά καταδιάζει και φυλακίζει όσους αρνούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές φορές, για διάστημα ίσο με εκείνο της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας.

 Ωστόσο, αναφέρει ο κ. Χάμμαρμπεργκ, στην υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης Ούλκε κατά Τουρκίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαπίστωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες καταδίκες και φυλακίσεις του αιτούντος, επειδή, ως δεδηλωμένος ειρηνιστής, αρνήθηκε να υπηρετήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, συνιστούσαν παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οπως συμπεραίνει ο Επίτροπος, το πρόβλημα στην Τουρκία γίνεται χειρότερο και από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ελευθερία της έκφρασης.

Η Τουρκία, καταλήγει σ' αυτό το σημείο ο Επίτροπος, έχει καταδικασθεί πολλές φορές από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, εξαιτίας των διώξεων που ασκούνται σε όσους, δια του Τύπου, υποστηρίζουν το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης.

Αναφερόμενος γενικότερα, στο τι μέλλει γενέσθαι με τους αντιρρησίες συνείδησης σ' όλη την Ευρώπη, ο Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

    - Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 1967, με βάση Ψήφισμα της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού. όταν ένα πρώτο ψήφισμα για το θέμα εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

    - Πρόσφατα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε στην υπόθεση Bayatyan κατά Αρμενίας ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης ήταν εγγυημένο από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Αυτό ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για πολλούς αντιρρησίες συνείδησης οι οποίοι εξακολουθούν να διώκονται στην Ευρώπη λόγω της άρνησής τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία.

Τουλάχιστον 15 από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διατηρούν το σύστημα της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους, έχουν καταδικάσει και φυλακίσει αντιρρησίες συνείδησης τα τελευταία χρόνια.

Σε μια σύσταση της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών των ενόπλων δυνάμεων, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε το 2010 ότι οι στρατεύσιμοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης και αντί της στρατιωτικής να υπηρετούν μία εναλλακτική υπηρεσία μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το μήνυμα που προκύπτει από την νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αντίρρηση συνείδησης είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να το αναγνωρίσουν, προσφέροντας τους τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής θητείας, αντί να τους τιμωρούν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ