Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

F-35: "Διαλύεται" η συμφωνία με την Άγκυρα - Εμείς έχουμε τις εναλλακτικές μας λέει ο Γιλντιρίμ

19.06.2018 | 20:04
Το Κογκρέσο ψήφισε  ώστε να μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία λόγω της επιθυμίας της τελευταίας να αγοράσει S-400 από τη Ρωσία. H Άγκυρα προειδοποίησε ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί.

Τα πρώτα (από τα 100) αμερικανικά F-35 επρόκειτο μέχρι πρότινος να μεταφερθούν στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου, ωστόσο τώρα η συμφωνία κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς τα μέλη του κογκρέσου ψήφισαν ώστε να ακυρωθεί  αναφέρει δημοσίευμα του RT. Το νομοσχέδιο το οποίο πρέπει τώρα να εκρίνει ο Πρόεδρος Τραμπ πέρασε από τη Γερουσία τη Δευτέρα με 85 ψήφους υπερ και 10 κατά.

Όσοι ψήφισαν να παγώσει το πρόγραμμα για τα F-35 σημείωσαν δύο λόγους. Πρώτον τα σχέδια της Τουρκίας για την αγορά των S-400 επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας και δεύτερον την  κράτηση του πάστορα Andrew Brunson από την Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης: F-35: Τα πολλά λεφτά που έφεραν πολλά προβλήματα

Γιλντιρίμ: Εμείς έχουμε τις εναλλακτικές μας

Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινίλι Γιλντρίμ, σήμερα  19 Ιουνίου, επέκρινε την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εμποδίσει τις πωλήσεις των F-35 στην Τουρκία.

"Η απόφαση είναι μια ατυχής εξέλιξη", δήλωσε ο Yıldırım στους δημοσιογράφους.

"Η Τουρκία δεν έχει μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Τέτοιες προσπάθειες είναι λυπηρές και αντιβαίνουν στην ψυχή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τα σχόλια του Γιλντιρίμ, ήρθαν αφού η Γερουσία των ΗΠΑ στις 18 Ιουνίου ψήφισε το νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής καθώς και την τροπολογία που απαγορεύει τις πωλήσεις στην Τουρκία των F-35 της Lockheed Martin.

Η Ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενη Γερουσία ψήφισε με 85 ψήφους υπέρ και 10 ψήφους κατά, όπως σημειώθηκε. Αυτή η ευρεία πλειοψηφία δίνει στη Γερουσία την δυνατότητα να ανατρέψει ακόμα και βέτο από τον Αμερικανό Πρόεδρο, αν αυτός αποφασίσει να το ασκήσει για να εμποδίσει το πάγωμα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν απειλεί το ΝΑΤΟ, αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία ή κρατεί Αμερικανούς πολίτες, πριν να μπορέσουν να προχωρήσουν οι παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία.


RT, hurriyetdailynews, Anadolu
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ