Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Φροντιστήριο" των Αρχηγών στους πολιτικούς για τις περικοπές αμυντικών δαπανών.Πρέπει να μιλήσουν

29.05.2012 | 11:01
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σ΄ ένα πράγμα συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν κυβερνητική εξουσία ή θα παίξουν ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης:περικοπές αμυντικών δαπανών.Κανένα απ΄ αυτά όμως δεν μας λέει τι ακριβώς εννοεί.Γιατί περικοπές μπορούν να γίνουν,αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι οι πολιτικοί μας έχουν καταλάβει τι μπορούν να κόψουν για να εξοικονομήσουν χρήματα.Αυτός είναι κι ένας πολύ σοβαρός λόγος για τον οποίο οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων θα πρέπει επιτέλους να μιλήσουν,να πάρουν θέση αλλά κυρίως να εξηγήσουν τι μπορεί να περικοπεί χωρίς πραγματικά να υπάρξουν συνέπειες για το αξιόμαχο.

Η σημερινή επίσκεψη του Α.Τσίπρα στο ΥΕΘΑ είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει αυτό το “φροντιστήριο”. Και να συνεχιστεί και στους υπόλοιπους γιατί αν σας έχει διαφύγει μία ημέρα μετά το “ρίσκο” με τις αμυντικές δαπάνες που πρότεινε υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,ήρθε και η Ν.Μπακογιάννη να μιλήσει για μείωση αμυντικών δαπανών.

Κουραστικά ίσως επαναλαμβάνουμε ότι σημαντικά ποσά μπορούν να εξοικονομηθούν από μια δραστική αναδιοργάνωση των ΕΔ.Το μαζικό “ξήλωμα” άχρηστων μονάδων και στρατοπέδων που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει γίνει ,θα απελευθερώσει οικονομικούς πόρους αλλά και πολύτιμο ανθρώπινο προσωπικό.Η δραματική συγκυρία την οποία αντιμετωπίζει η χώρα προσφέρει την δυνατότητα στην όποια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να κάμψει τις γνωστές “ωφελιμιστικές” αντιδράσεις που “έπνιξαν” κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού στη λειτουργία των ΕΔ. Η ευκαιρία που παραδόξως παρέχει η δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας δεν πρέπει να χαθεί.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει γνώση του θέματος,έχει σχέδιο και πρόταση και καλό θα είναι -επιτέλους- να την πει ανοιχτά και ξάστερα και στους πολιτικούς.Οι οποίοι όταν μιλούν για αμυντικές περικοπές έχουν στο μυαλό τους περικοπές μισθών και εξοπλισμών. Και τίποτα άλλο.Νέες περικοπές σε μισθούς θα ήταν καταστροφικές.  Νέοι εξοπλισμοί δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν βέβαια για πολύ καιρό ακόμη.Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο είναι είτε αφελής,είτε …πονηρός. Συνεπώς η “εύκολη λύση” που έχουν στο μυαλό όσοι με άνεση “πιπιλάνε” τη καραμέλα της μείωσης αμυντικών δαπανών μοιραία θα οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωση του υπάρχοντος οπλοστασίου ,μεγάλο μέρος του οποίου πάσχει από τεράστια προβλήματα συντήρησης και υποστήριξης.Τα οποία οφείλονται βεβαίως στα εγκληματικά λάθη πολιτικών που αγόραζαν όπλα χωρίς καν να υπογράφουν ταυτόχρονα και ανάλογες συμφωνίες υποστήριξης.Όλα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά σ΄ όσους με περισσή ευκολία από τα τηλεοπτικά παράθυρα μιλάνε για περαιτέρω μείωση αμυντικών δαπανών.

Γι΄ αυτό και η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να πάρει θέση ανοιχτά.Όχι δεν θα πρόκειται για …κίνημα,ούτε για …πραξικόπημα.Σ΄ όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου οι στρατιωτικοί εκφράζουν άποψη για τα αμιγώς “επαγγελματικά” τους θέματα.Τελευταίο παράδειγμα η Βρετανία η οποία επίσης βρίσκεται σε μακρά περίοδο περικοπών.Όταν ο προηγούμενος υπουργός Άμυνας Λ.Φοξ είχε ανακοινώσει τις περικοπές ,οι αρχηγοί των ΕΔ είπαν δημόσια ,ότι μ΄αυτές τις μειώσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει ότι πλέον οι ΕΔ δεν θα έχουν την άνεση να αναπτύσσουν δυνάμεις σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα.Εκείνη τη περίοδο οι Βρετανοί εκτός απο το Αφγανιστάν,συμμετείχαν και στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Την απόφαση για συνέχιση των περικοπών την έλαβε η κυβέρνηση ,αλλά οι “στρατηγοί” είχαν πει την άποψή τους η οποία πλέον έχει καταγραφεί από τη κοινή γνώμη.Το ποιος θα διακιωθεί θα φανεί.

Συνεπώς θα πρέπει κι εδώ στα…Βαλκάνια να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι οι Αρχηγοί των ΕΔ θα πρέπει κάποια στιγμή να εκφράζονται για τέτοια θέματα.Και μετά να εκτελούν την όποια πολιτική απόφαση.  

 

ΣΧΟΛΙΑ