Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Κύπρος

Γ.Αρσένης:"Η ενδότικότητά μας έδωσε ρόλο στη Τουρκία"

06.10.2010 | 18:13
Σκληρή γλώσσα για όσους επέτρεψαν να καταρρεύσει ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας-Κύπρου,χρησιμοποίησε ο εμπνευστής αυτού του δόγματος Γεράσιμος Αρσένης. Ως υπουργός Άμυνας τη περίοδο 1993-1996, ο Γεράσιμος Αρσένης είχε θέσει σε εφαρμογή το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ,με τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που προέβλεπαν ακόμη και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Κύπρο.Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωης της Κύπρου,ο Γ.Αρσένης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες εκείνης της περιόδου:» «Οργανώσαμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με συμμετοχή Ελληνικών F-16, ελλήνων αλεξιπτωτιστών και ελληνικού στόλου στην Κύπρο. Αναβαθμίσθηκε εντυπωσιακά η στρατιωτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας, χτίστηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου», προγραμματίστηκε η ναυτική βάση στην Πάφο και είχαν παραγγελθεί οι S-300. Ο Ελληνισμός αποκτούσε αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη και, έτσι, εξασφάλιζε την ασφάλειά του, αναβάθμιζε τη διαπραγματευτική του δύναμη και κέρδιζε το σεβασμό της Διεθνούς Κοινότητας, το σεβασμό που κερδίζουν οι λαοί που διαθέτουν τόλμη, αποφασιστικότητα και αυτοσεβασμό”, είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας ο οποίος αναφέρθηκε και στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν:
“Όπως τα γεγονότα αποδεικνύουν, ούτε το Δόγμα ήταν πυροτέχνημα, ούτε το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν ήταν προϊόν μεγαλοϊδεατικού αυτισμού. Ήταν έμπρακτες απαντήσεις στην αδυναμία των διεθνών θεσμών να σεβαστούν τις αρχές του Δικαίου. Ήταν ταυτόχρονα τα πρώτα βήματα μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής του Ελληνισμού. Νίκησε η τόλμη και η αποφασιστικότητα”.
Ο Γ.Αρσένης έκανε λόγο για υποχωρητικότητα και ενδοτικότητα που επέτρεψε στη Τουρκία να επιτύχει την ακύρωση όσων είχαν επιτευχθεί με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου:
“Δυστυχώς, η πολιτική αυτή εγκαταλείφθηκε σιγά σιγά. Η υποχωρητικότητα του Ελληνισμού – για να αποφύγω τον επιβαρυντικό όρο «ενδοτικότητα» που ίσως αποδίδει καλύτερα την πορεία μας – δεν έχει αποδώσει. Κάθε άλλο μάλιστα. Και αυτό είναι τόσο εξόφθαλμο που ούτε οι υπεύθυνοι γι΄ αυτήν τη διολίσθηση μπορούν να το αποκρύψουν.
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενώ εμείς ολισθαίνουμε, η Τουρκία επιχειρεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό παίκτη, διεκδικώντας ζωτικό χώρο και αυτό-αναγορεύεται ως πρωταγωνιστής περιφερειακής σταθερότητας. Γι΄ αυτήν την εξέλιξη, έχουμε κι εμείς ευθύνη”.


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ