Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΓ.ΝΑΤΟ:"Χρειάζεται και στρατιωτική πίεση στο Αφγανιστάν,εκτός από συνομιλίες"

16.02.2012 | 18:49
 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι η Δυτική συμμαχία θα διατηρήσει την στρατιωτική της πίεση προς τους αντάρτες Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν παράλληλα με τις προσπάθειες για την επίτευξη μέσω διαπραγματεύσεων ενός τέλους στην από δεκαετίας υφιστάμενη σύγκρουση.

   

Ο Ράσμουσεν έκανε τις δηλώσεις αυτές αφότου ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν έχουν αρχίσει μυστικές τριμερείς συναντήσεις με τους Ταλιμπάν για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις υπό αμερικανική αιγίδα προσπάθειες για την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών. 

   

"Όσο ισχυρότερη είναι η στρατιωτική πίεση στους Ταλιμπάν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα από στρατιωτική άποψη, έτσι το καλύτερο είναι να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα.

   

"Θα συνεχίσουμε τη στρατιωτική πίεση η οποία θα διευκολύνει μια πολιτική λύση", πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

   

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ακόμη ότι η αφγανική κυβέρνηση πρέπει να είναι "στο κάθισμα του οδηγού" για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και ότι τα οποιαδήποτε εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αποκηρύξουν την τρομοκρατία, να σεβαστούν το αφγανικό Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των ρητρών για τα δικαιώματα των γυναικών και των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

   

"Δεν ξέρω αν θα είναι δυνατό να βρεθεί μια μέσω διαπραγματεύσεων λύση ... Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια", σημείωσε.

   

Στην Καμπούλ πάντως οι Αφγανοί Ταλιμπάν απέρριψαν τους ισχυρισμούς του προέδρου Καρζάι λέγοντας ότι "το Ισλαμικό Εμιράτο απορρίπτει σθεναρά τις δηλώσεις του, ότι έχουμε συνομιλίες με την απερίσκεπτη διοίκησή του, και δεν σχεδιάζουμε να συνομιλήσουμε με τη διοίκηση του Προέδρου Καρζάι", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ