Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία-Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τέσσερα πλοία.

26.01.2011 | 06:25
Η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα Τριτη στη Σεν Ναζέρ συμφωνία που προβλέπει την κατασκευή 4 γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral για το ρωσικό Πολεμικο ναυτικό--τα δύο πλοία θα κατασκευαστούν στη Γαλλία και τα δύο στη Ρωσία.

Μια προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας στα τέλη Δεκεμβρίου, προέβλεπε την κατασκευή δύο πλοίων αποβάσεων και διοίκησης (ΒPC) τύπου Mistral στα ναυπηγεία STX στη Σεν Ναζέρ. Τα άλλα δύο πλοία που προβλέπονταν ως οψιόν (option).

Τα πλοια υτά είναι εξαιρετικά ευέλικτα σκάφη, μήκους 199 μέτρων και πλάτους 32 μέτρων, που μπορούν να αποβιβάσουν στρατεύματα σε ένα θέατρο των επιχειρήσεων.

Είναι σε θέση να μεταφέρουν ελικόπτερα και τανκ, και να φιλοξενήσουν ένα νοσοκομείο εκστρατείας ή ένα γενικό επιτελείο επί του σκάφους.
Η διακυβερνητική συμφωνία "συνεργασίας", υπεγράφη σήμερα στα ναυπηγεία STX της Σεν Ναζέρ από τον γάλλο Υπουργό ʼΑμυνας Αλεν Ζιπέ και τον ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Ιγκόρ Σετσίν, παρουσία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

"Το σχέδιο αυτό είναι το πιο σημαντικό απ' όσα έγιναν ποτέ από τη Ρωσία και μία δυτική χώρα σε αυτόν τον τομέα", σύμφωνα με μια κοινή γαλλο-ρωσική, ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι θα εξασφαλίσει "πάρα πολλές θέσεις εργασίας για τις ρωσικές και τις γαλλικές εταιρείες και (θα ανοίξει) νέες προοπτικές συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους εργαζομένους της περιοχής του Σεν Ναζέρ, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε σε 6 εκατομμύρια ώρες εργασίας και τη "διατήρηση 1.200 θέσεων εργασίας για τέσσερα χρόνια."

Ο επικεφαλής της STX-Γαλλίας, Ζακ Hardelay χαιρέτισε "ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα" προς την οριστικοποίηση της παραγγελίας, η οποία θα
πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον γαλλικό στρατιωτικό ναυπηγικό όμιλο DCNS.

Το ποσό της συμφωνίας δεν είχε δημοσιοποιηθεί, αλλά το κόστος ανά μονάδα του Mistral, εκτιμάται μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές. Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ναυπηγείων OSK Τροτσένκο Ρόμαν, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ότι η τιμή μονάδας του Mistral έχει συμφωνηθεί να είναι "μικρότερη από 600 εκατ. ευρώ."

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε σήμερα οτι αντιτάσσεται σθεναρά στην πώληση των τεσσάρων γαλλικών Mistral στη Ρωσία, επειδή θεωρεί ότι πρόκειται "για απειλή για ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ και εταίρους στο ΝΑΤΟ".

Η Λιθουανία εξέφρασε επίσης την αντιθεσή της.


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ