Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ελλάδα

18.05.2016 | 13:50
Ξεκίνησαν από τις 16 Μαΐου οι εκδηλώσεις εορτασμού για την Γενοκτονία των Ποντίων. 

Μέχρι και την Κυριακή 22 Μαΐου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργανώνονται στην Αθήνα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας. Συγκεκριμένα, 
  •  Από τη Δευτέρα 16 έως την Κυριακή 22 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό στο Σύνταγμα θα φιλοξενείται η έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη». Επιμελητής είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Είσοδος ελεύθερη.
 
  •  Από την Κυριακή 15 έως την Πέμπτη 19 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος ενημερωτικά περίπτερα από τα σωματεία του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ. Εκεί, με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα, θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία

Σήμερα  Τετάρτη 18 Μαΐου στις 22:00 θα ξεκινήσει η ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.

Από το 1994 η 19η Μαΐου θεωρείται μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων με απόφαση της Βουλής. 

Την ημερομηνία αυτή του 1919 και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων. 200.000 - 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923.


ΠΗΓΗ: pontos-news.gr και sansimera.gr


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ