Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Η πλειοψηφία των πολιτών υπερ της στρατιωτικής αποστολής ΝΑΤΟ στη Βαλτική

30.06.2016 | 09:32
H κριτική του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατά της άσκησης «Ανακόντα» στα σύνορα της Ρωσίας είχε ξεσηκώσει προ ημερών θύελλα διαμαρτυριών. Τo 64% των γερμανών πολιτών όμως την συμμερίζεται, ενώ μόνο το το 16% την επικρίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov η οποία έγινε για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων και αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Εν τούτοις, το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά των Βαλτικών χωρών, όπως πριν από δύο χρόνια στην Κριμαία, είναι πιθανή. Απίθανο θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο το 30%. Υπέρ της αποστολής στρατιωτών στη Βαλτική τάσσεται μόνο το 9% των ερωτηθέντων.

Ο Στάινμαϊερ είχε δηλώσει ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι είναι να υποδαυλίσουμε περαιτέρω την ένταση μέσω της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών κραυγών. Οποιος νομίζει ότι με συμβολικές παρελάσεις τανκς στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια, απατάται». Η κριτική του είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, αλλά και στις ανατολικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Μόνο ο εντεταλμένος για θέματα Ρωσίας της γερμανικής κυβέρνησης, ο επίσης σοσιαλδημοκράτης Γκέρνοτ Ερλερ είχε υποστηρίξει τον Στάινμαιερ εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κλιμάκωσης του σπιράλ της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανατολικότερο μέρος των 28 μελών του ΝΑΤΟ, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, και η Πολωνία έχουν δηλώσει ότι απειλούνται από τη Ρωσία μετα την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη στήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Ακόμα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στις αρχές του Ιούνη δήλωσαν ότι περίπου 4.000 στρατιώτες θα συμμετάσχουν στα τάγματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να έχουν δεσμευτεί για τρία από αυτά τα τάγματα.

Η απόφαση για την αποστολή τεσσάρων ταγμάτων του ΝΑΤΟ στη Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία. Η Γερμανία θα αναλάβει μάλλον την ηγεσία του τάγματος στη Λιθουανία.  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ