Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανός υπ.Οικονομίας:"Συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας,δεν αποκλείεται".

11.09.2011 | 23:34
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν αποκλείει πλέον μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας προκειμένου να διασωθεί το ευρώ. «Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ακόμη και βραχυπρόθεσμα καμία απαγόρευση σκέψεων», υποστηρίζει ο κ. Ρέσλερ σε άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα ‘Die Welt‘ στην αυριανή έκδοση της Δευτέρας. Ο κ. Ρέσλερ συμπεριλαμβάνει στις ενδεχόμενες ενέργειες «εν ανάγκη και μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας, εάν υπάρχουν τα απαραίτητα προς τούτο εργαλεία».

    

   

Ο κ. Ρέσλερ ζητά να καταστεί εφικτή η συντεταγμένη πτώχευση ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων», γράφει ο κ. Ρέσλερ. Στη διαδικασία αυτή κατά τον υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών. 

    

   

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ασκεί κριτική στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρέους για ανεπαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης, που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στο κοινό νόμισμα, όπως λέει. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς συναρτούμε τη συμφωνηθείσα βοήθεια με τη δραστηριοποίηση της ίδιας της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις». 

    

   

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζονται για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, το περιοδικό ‘Der Spiegel‘ στην αυριανή του έκδοση υποστηρίζει ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει επεξεργασία του «σχεδίου Β» για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας είτε με παραμονή στο ευρώ είτε με επιστροφή στη δραχμή. 

    Από την πλευρά της η κυριακάτικη εφημερίδα ‘Welt am Sonntag‘ υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απομακρύνεται από τον πρώτιστο στόχο που έθετε μέχρι τώρα, να αποτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας φοβούμενη χιονοστιβάδα εξελίξεων στην Ευρωζώνη. 

    

   

Στο μεταξύ ο σοσιαλδημοκράτης πρ. Υπ. Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ τάσσεται υπέρ της αναδόμησης της ΟΝΕ. "Η μη ανάληψη του χρέους άλλης χώρας ήταν μία πλάνη, η οποία «διαλύεται από την πραγματικότητα της κρίσης», είπε ο Στάινμπρυκ στο περιοδικό ‘Spiegel‘ που κυκλοφορεί αύριο. Θα πρέπει να εξηγηθεί στους Γερμανούς πολίτες ότι η Γερμανία επωφελείται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά από την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης και «αυτό σημαίνει ότι φυσικά θα πρέπει να πληρώσουν οι Γερμανοί», λέει ο κ. Στάινμπρυκ. Θεωρεί δε ότι η θέσπιση του ευρωομολόγου είναι εύλογο βήμα μόνο μετά από μία αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. 

    


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ