Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για ισόβια πάει ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο.

25.01.2011 | 11:56
Αμερικανός δικαστής αναμένεται να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον Άχμεντ Καλφάν Γκαϊλάνι, τον πρώτο κρατούμενο στο Γκουαντάναμο ο οποίος δικάζεται από πολιτικό δικαστήριο, σήμερα που θα ολοκληρωθεί η δίκη του.

   

Οι ένορκοι ομοσπονδιακού δικαστηρίου τον Νοέμβριο είχαν κρίνει ένοχο τον τανζανό Γκαϊλάνι μόνο για συμμετοχή σε συνωμοσία για την καταστροφή, με χρήση εκρηκτικών, κτιρίων και περιουσίας των ΗΠΑ απαλλάσσοντάς τον από άλλες 284 κατηγορίες για συνωμοσία και ανθρωποκτονίες.

   

Ο Γκαϊλάνι κατηγορείται ότι συμμετείχε στις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η αλ Κάιντα το 1998 εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία από τις οποίες σκοτώθηκαν 224 άνθρωποι και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 20 ετών.

   

Η δίκη του που διήρκεσε πέντε εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη θεωρείται δοκιμασία για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του στην υπόθεση των 173 υπόπτων για τρομοκρατία, οι οποίοι κρατούνται στο Γκουαντάναμο, μεταξύ των οποίων και ο Χαλίντ Σεϊκ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

   

Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008 να κλείσει την φυλακή του Γκουαντάναμο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για την αντιμετώπιση που έχουν οι κρατούμενοι, αλλά δέχτηκε επικρίσεις από πολλούς που υποστηρίζουν ότι η φυλακή θα πρέπει να μην κλείσει στο πλαίσιο της μάχης κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

   

Ο δικαστής στην υπόθεση Λούις Κάπλαν απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα των συνηγόρων του Γκαϊλάνι για νέα δίκη με το αιτιολογικό ότι από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει πως ο κατηγορούμενος γνώριζε το σχέδιο επίθεσης και συμμετείχε εκούσια.

   

Οι συνήγοροί του τον είχαν παρουσιάσει ως θύμα, που έκανε χατήρια για κάποιους, οι οποίοι, όπως στη συνέχεια ανακάλυψε, ήταν μέλη της αλ Κάιντα. Στη διάρκεια της δίκης, η υπερασπιστική ομάδα του Γκαϊλάνι αναγνώρισε ότι ο κατηγορούμενος αγόρασε δεξαμενή καυσίμων και ένα φορτηγό, το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις, αλλά επέμεινε ότι δεν είχε ιδέα που θα χρησιμοποιούνταν αυτά.

   

Αξιωματούχοι του FBI, ωστόσο, κατέθεσαν ότι είχαν βρει ίχνη εκρηκτικών πάνω στα ρούχα του.

   

Ο Γκαϊλάνι μεταφέρθηκε στις φυλακές του Γκουαντάναμο στο τέλος του 2006 και τον Ιούνιο του 2009 στη Νέα Υόρκη για να δικαστεί.

   


Οι συνήγοροί του ζήτησαν από τον δικαστή να μην τον καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη γιατί, όπως είπαν, βασανίστηκε επανειλημμένως ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις αμερικανικές αρχές και κατέθεσε σημαντικές πληροφορίες.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ