Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Για τρίτη φορά αθώα κατηγορούμενη συγγραφέας στη Τουρκία.

09.02.2011 | 20:05
Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε σήμερα για τρίτη συνεχή φορά από τις κατηγορίες ότι είχε εμπλακεί σε μια θανατηφόρα έκρηξη το 1998, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη διεξαγωγή δίκαιων δικών στην υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ Τουρκία.

   

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και επευφημίες από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που έσπευσε να υποστηρίξει την κατηγορούμενη κοινωνιολόγο Πινάρ Σελέκ.

   

Η κ. Σελέκ κατηγορήθηκε ότι τοποθέτησε βόμβα στο παζάρι των μπαχαρικών στην Κωνσταντινούπολη που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά και να τραυματιστούν πάνω από εκατό πολίτες.

   

Η Οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) χαρακτήρισε την υπόθεση "παρωδία δικαιοσύνης" αναφέροντας ότι έχει σοβαρά στοιχεία που αποδείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή γκαζιού.

   

Η κ. Σελέκ, που ζει μόνιμα στο Βερολίνο, ως κοινωνιολόγος μελετά το κουρδικό ζήτημα από τα μέσα του '90 και έχει επαφές με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

   

Το μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβούλιο Ελέν Φλοτρ, συμπρόεδρος της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας χαιρέτισε τη σημερινή απόφαση και τόνισε από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τη δίκη: "Ελπίζω η δίκη αυτή να ανοίξει μια νέα σελίδα για τη δικαιοσύνη στην Τουρκία και να τερματίσει την προσαγωγή στα δικαστήρια ατόμων λόγω της έλλειψης ελευθεριας του λόγου, της ελευθερίας έρευνας κ.ά.".

   

Η κ. Σελέκ πρωτοσυνελήφθη τον Ιούλιο του 1998, όταν ήταν 27 χρόνων και αφέθη ελεύθερη 2,5 χρόνια μετά αφού ειδικοί αποφάνθηκαν ότι η έκρηξη δεν οφείλονταν σε βόμβα. Παρ’ όλα αυτά η κ. Σελέκ συνελήφθη εκ νέου και δικάστηκε δύο φορές με την κατηγορία της βομβίστριας, το 2006 και το 2008.

   

"Η δικαστική υπόθεση αυτή που διαρκεί 12 χρόνια δείχνει ότι παραβιάζονται τα πλέον βασικά στοιχεία μιας πραγματικά δίκαιης δίκης", δήλωσε από την πλευρά της η Έμμα Σινκλέρ-Ουέμπ ερευνήτρια από την Τουρκία ενεργό μέλος του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ