Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Γιατί είναι αναγκαίος ο συνδικαλισμός στις ΕΔ.Άρθρο-άποψη.

15.06.2011 | 09:33
 Ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Ειδικά σε θέματα που χαρακτηρίζονται "λεπτά", ευαίσθητα ,όπως ο συνδικαλισμός στις ΕΔ. Χθες δημοσιεύσαμε την άποψη ενός καθόλα σεβαστού προσώπου στις ΕΔ, του υποναυάρχου ε.α Αντώνη Θεοχάρη. Σήμερα πρώην στέλεχος των ΕΔ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του αρθρογραφεί για το Onalert και εξηγεί γιατί πιστεύει πως ο συνδικαλισμός στις ΕΔ ,θα είναι χρήσιμος.Ο θεσμός αυτός, στη περίπτωση  θετικού κλίματος εφαρμογής και λειτουργίας του στις ΕΔ, όπως αποδείχτηκε στις χώρες που τον εφαρμόζουν από χρόνια,  διασφαλίζει την ηθική βάση και συναφώς το κύρος νομιμότητας, με τη κριτική και δυναμική του στάση έναντι της δυνάμει αυθαιρετούσας  διοικήσεως, στην εφαρμογή των νόμων και κανονισμών που διέπουν το στρατιωτικό  οργανισμό και τη σύννομη εκτέλεση των διαταγών της ιεραρχίας του, προσδίδοντας σ' αυτές το αναγκαίο κύρος(νομιμότητας) που επιβάλλεται στη χωρίς αντιλογία  εκτέλεσή τους !


  Όσοι έχουν εμπειρία από στρατό, ξέρουν  καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις η ερμηνεία των νόμων «λαστιχοποιείται» προκειμένου  κάποιες διαταγές να δικαιολογούνται  ως νόμιμες, ενώ στη βάση τους δεν είναι, συγκαλύπτοντας προφανώς σκοπιμότητες, πολλές φορές φτηνές και αντιπαραγωγικές, των διοικήσεων που τις εκδίδουν, σε βάρος των διατιθέμενων μέσων και κονδυλίων  συντήρησης και  εκπαίδευσης, αλλά και  του εργάσιμου και του ελεύθερου χρόνου των υφισταμένων τους  !
 
Μερικά παραδείγματα  

Παράδειγμα 1. Οι ασκήσεις ΤΑΜΣ, απ' το κλιμάκιο Λόχου και πάνω,. γίνονται κατά συνθήκη, «θεατρικές παραστάσεις».προς τέρψη του φιλοθεάμονος και μόνο «κοινού»,. συγνώμη της προϊστάμενης διοικήσεως, επί του παρατηρητηρίου, σε βάρος της ουσιαστικής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης, αλλά και αξιολόγησης του ασκουμένου κλιμακίου και της διοικήσεως του, με παραβίαση, σε πολλές περιπτώσεις, βασικών τακτικών κανόνων .υπέρ του «θεάματος», που συνήθως κρύβει οικτρές πραγματικότητες της όλης  κατάστασης  ! Σε πολλές περιπτώσεις. τα έξοδα «παραστάσεως»(στήσιμο παρατηρητηρίου, προσφορά εδεσμάτων κτλ), επιβαρύνουν , και αυτό ακόμη το συσσίτιο των οπλιτών !

Παράδειγμα 2
. Τα έσοδα από διάφορες πηγές που προβλέπεται να διατεθούν για συγκεκριμένους σκοπούς, εκτρέπονται πολλές φορές ετσιθελικά, σε σκοπιμότητες μωρίας,. για παράδειγμα, για να φτιαχτεί, «ελέω διοικητού», ένα εκκλησάκι, προς ικανοποίηση,.με το αζημίωτο βεβαίως, του τοπικού ιεράρχη ή σε κάποια εορταστική  εκδήλωση, «εθνικοπατριωτικοθρησκευτικού» περιεχομένου, για την ενίσχυση  του «κύρους» του ηγεμονίσκου-διοικητή,. «για τα εις ανώτερα» του,. με τις ευλογίες της εκκλησίας !

Παράδειγμα 3.
Είναι σύνηθες το φαινόμενο της παραβίασης του προγράμματος ωρών υπηρεσίας(. άπαντες το απόγευμα μέσα, «τσάμπα» εξ άλλου είναι), κατά τις αντιλήψεις.και διαθέσεις του κάθε «κύριου διοικητού», χωρίς να δίνεται λογαριασμός σε κανένα και μάλιστα η παραβίαση αυτή να  ενισχύει τα προσόντα του και την αξιοσύνη του,.απ' τον ανάλογης συνήθως αντίληψης και συνείδησης διοικητή του προϊσταμένου κλιμακίου !

Παράδειγμα 4
. Στα ανώτερα επίπεδα της ιεραρχίας και ειδικότερα των Γενικών Επιτελείων, εκδίδονται οι «κατευθύνσεις του Αρχηγού», με στόχους που οφείλουν να πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος ! Συνήθως. και ως δια μαγείας οι στόχοι αυτοί  εμφανίζονται στη σχετική παρουσίαση γενικής αποτίμησης του έργου της χρονιάς(κλάδοι), πραγματοποιημένοι,.χωρίς τη σχετική πράξη  πιστοποίησης, λόγω προφανούς αδυναμίας ελέγχου, του αρμόδιου οργάνου (ΓΕΠΣ για το στρατό ξηράς), με όλους τους φορείς έργου ικανοποιημένους, να συγχαίρουν εαυτούς και αλλήλους, για το έργο που πιστοποιημένα δεν εκτέλεσαν...  Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε σχετικά πρόσφατα, ότι μόνο το 15-20% των στόχων κύριας προσπάθειας, πιστοποιήθηκε .απ' τους ίδιους φορείς ότι  υλοποιήθηκε, χωρίς την επί τόπου πιστοποίηση, του αρμόδιου προς τούτο ανώτατου οργάνου(ΓΕΠΣ), που δραστηριοποιείται συνήθως σε  ταξίδια-επιθεωρήσεις Μονάδων,.κοιτώντας  τα γυαλισμένα άρβυλα, την ευταξία των θαλάμων-γραφείων. και άντε και των όρχων οχημάτων ! Οι εκθέσεις επιθεωρήσεων, πανομοιότυπες εμφανώς μεταξύ τους, . δεν συναρτώνται  με τις «κατευθύνσεις και τους στόχους του Αρχηγού», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται..
 

 Μιλάμε δηλαδή, ότι αν κάποια στιγμή, κάποια τρόικα έβλεπε τη «λειτουργία» αυτή, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο διοικήσεως,. μετρώντας τη παραγωγική «φούσκα» του οργανισμού και συναφώς τη σχετική «τρύπα» του προϋπολογισμού που τον συντηρεί,. θα έκλεινε το «μαγαζί», με τους «μπράβους» του βέβαια, να μαίνονται  για .τη πληγείσα εθνική  ανεξαρτησία, για τη προσβολή της τιμής του έθνους  και άλλα θλιβερά. τερπνά του κληρονομημένου μας  κοτζαμπασισμού-ραγιαδισμού !

Αυτά δηλαδή  που επινοούν κάθε φορά οι «κύριοι» αυτοί,  για να  κρύβουν την εγνωσμένη τους ανεπάρκεια, την ηθική τους γύμνια και την απύθμενη εξουσιαστική βουλιμία τους, πίσω απ' την «εθνική κουρτίνα» του κοτζάμπαση-ραγιά, αυτή που από συστάσεως του ούτω πως έθνους-κράτους μας, κρύβει μόνο  βρωμιές και αθλιότητες  !
 

Όπως καταλαβαίνετε, θα μπορούσε να εκτεθεί μια ατέλειωτη σειρά τέτοιων και χειρότερων  παραδειγμάτων, που αποδεικνύουν εμφανέστατα ότι ο ιεραρχικός έλεγχος των Μονάδων και Σχηματισμών του στρατού μας, στη βάση του ισχύοντος «πλέγματος» νόμων, κανονισμών και διαταγών, εκ των πραγμάτων της μαζικής δομής και λειτουργίας του(άλλο τεράστιο πρόβλημα αυτό), είναι πρόδηλα αμφισβητήσιμος και ανεπαρκής απ' τις ίδιες τις  σκοπιμότητες που διέπουν την  εξέλιξη της ιεραρχίας του ! Συνακόλουθα,  δεν ανταποκρίνεται στις  πραγματικότητες που  οπλίτες και αξιωματικοί, των μάχιμων κυρίως μονάδων,  βιώνουν και τελικά «πληρώνουν» με ατέλειωτες ώρες μη κοστολογημένης,  μη παραγωγικής(εκπαίδευση-ασφάλεια) εργασίας και άσκοπης  ταλαιπωρίας  !


 Έτσι όμως διαμορφώνεται και ενισχύεται το φαινόμενο της «λούφας και παραλλαγής» στη παραγωγική βάση του στρατεύματος,.που έγινε και ταινία, για να διαφημίσει την Ελληνική του «πατέντα». σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, φαινόμενο που αναπότρεπτα εξελίσσεται μέχρι τις παρυφές της ανώτατης ιεραρχίας !

Οι διάφοροι γνωστοί τύποι φωνασκούντων .κατά «συνείδηση», ενάντια στη προφανή αναγκαιότητα του συνδικαλισμού, με εμφανή τα βιώματα  που «βαραίνουν» τη «σκέψη» τους, αδυνατούν,. κατά φύση, να καταλάβουν  ότι οι θεσμοί της Δημοκρατίας αναδείχτηκαν, μέσα από διαρκή κοινωνική πάλη, απ' την ανάγκη περιορισμού και ελέγχου του άκρως επικίνδυνου ΕΓΩ στην εξουσία και την υποταγή του στο Νόμο, που οφείλει να θεσμοθετεί και να επιβάλλει μια δημοκρατική πολιτεία πολιτών !
 

Στη προκειμένη περίπτωση ο θεσμός του συνδικαλισμού, ως αναπόσπαστο μέρος της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατικής μας πολιτείας, εκτεινόμενος και στον οργανισμό των ΕΔ, ως οργανικού μέρους της, σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης απ' το σύνολο του στελεχιακού του δυναμικού, καθίσταται από τη φύση του, ένα αξιόπιστο   όργανο συνδρομής στον  έλεγχο της εύρυθμης, ορθολογικής και ηθικής λειτουργίας του, αποτρέποντας και περιορίζοντας δραστικά ορατές.και για «στραβούς» ακόμη, λειτουργικές ανεπάρκειες και συνεπακόλουθους αντιπαραγωγικούς  αυταρχισμούς !   
 

  Κυρίως όμως όλα τα μέλη του στρατιωτικού οργανισμού, θα έχουν συνείδηση  ότι αυτό που καλούνται να εκτελέσουν, με την επιβαλλόμενη πειθαρχία, με σκληρή ταλαιπωρία και  κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους και με δραστικό περιορισμό  της ελευθερίας τους, ως πολιτών, μπορεί να ελέγχεται, ανά πάσα στιγμή και με επάρκεια,  η νομιμότητα του, η σκοπιμότητα του, η ανταποδοτικότητα του  και η ηθική του, από δυο τώρα «δρόμους»,  ως πρακτικό και ηθικό τίμημα των περιοριστικών, σκληρών  και επικίνδυνων όρων ζωής του στρατιώτη !
  

 Ο Διοικητής της μάχιμης μονάδας απ' την άλλη, μπορεί τώρα, περιορίζοντας τη «γωνία» της εξουσίας του στο επιχειρησιακό του καθαυτό έργο, να αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ( με ελεγχόμενες επαρκώς πλέον τις κανονιστικές λειτουργίες της μονάδας του), αυξάνοντας την επιχειρησιακή  ικανότητα και αποδοτικότητα του( ζητούμενο της εποχής), επιτρέποντας έτσι την ανάδειξη του ταλέντου του στη διεύθυνση  επιχειρησιακού έργου και την απρόσκοπτη ανέλιξή του στην ιεραρχία !   
  

Ο στρατός της Ενωμένης Ευρώπης, σύντομα, ως σύγχρονος στρατός μιας δημοκρατικής ομόσπονδης μείζονος πολιτείας.ισότιμα συνδεμένων δημοκρατικών  πολιτειών,  περιμένει και το δικό μας στρατό, ως ένα δημοκρατικής αντίληψης και συνείδησης οργανισμό (αρτιότητα και επάρκεια οργάνων ελέγχου εφαρμογής νόμων, κανονισμών και διαταγών) και συνακόλουθα  ποιοτικής δομής και λειτουργίας στα δεδομένα του 21ου αιώνα, σε όλα τα επίπεδα διοικήσεως, χωρίς τα κληρονομημένα ανατολίτικα «βαρίδια»  που μας καθηλώνουν σε πρακτικές  κοτζαμπασισμού, γενιτσαρισμού και ραγιαδισμού και δεν μας επιτρέπουν  να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια και ισοτιμία το σήμερα της Ευρώπης !
 

Και είναι βέβαιο, ότι ο θεσμός του συνδικαλισμού, με τη θετική καταρχήν αντιμετώπισή του απ' το σύνολο των στελεχών και στη συνέχεια με τη σωστή εφαρμογή του, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή  της νοοτροπίας και στη  ποιοτική βελτίωση του στρατιωτικού μας οργανισμού !


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ