Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί η Κρήτη προσεκλύει το ενδιαφέρον του Ισραήλ. Πού μπαίνουν γεωτρύπανα για κοιτάσματα

29.03.2012 | 11:18
Ο κύβος ερρίφθη για τα τρία πρώτα γεωτρύπανα, αλλά -όσο και αν ακούγεται απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα- δεν είναι εκεί το κύριο ενδιαφέρον!

Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν τα τα κοιτάσματα σε Ιωάννινα, Πατραϊκό κόλπο και Κατάκολο, καθώς παλαιότερες έρευνες έχουν εντοπίσει τα κοιτάσματα και γι' αυτό τα φέρνουν ένα βήμα πιο μπροστά από άλλα.

Ωστόσο, το σημαντικότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης. Αυτό φάνηκε από τα λεγόμενα των σημαντικότερων παγκοσμίως παραγόντων εταιρειών ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ουσιαστικά δημιουργείται μια ενεργειακή “τριπλέτα” Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος και η χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα έρχονται στο φως, δεν μπαίνει στον χώρο ως ενδιάμεση περιοχή για τη μεταφορά, αλλά ως χώρα παραγωγός.

Ο Γκιντεόν Τάντμορ πρόεδρος της ισραηλινής εταιρίας ερευνών πετρελαίου «Ντέλεκ Ντρίλλινγκ» που εκμεταλλεύεται μαζί με την αμερικάνικη «Νόμπλ Ένερτζι» το «οικόπεδο 12» μίλησε ανοιχτά για “κοινά” κοιτάσματα στις τρεις χώρες σημειώνοντας: «Το κοίτασμα της Λεβαντίνης επεκτείνεται και στην Ελλάδα»

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την πρώτη μέρα του ενεργειακού συνεδρίου του «Economist», που διεξάγεται στη Βουλιαγμένη και επί της ουσίας ο Ισραηλινός δήλωσε το “παρόν” της εταιρείας του και στις έρευνες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ειδικά στις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος για σεισμικές έρευνες.

Ταυτόχρονα, στις 2 Ιουλίου λήγει ο διαγωνισμός για τα τρία «οικόπεδα» και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί νέος για την παραχώρηση 10 με 15 χερσαίων περιοχών προς έρευνες.

Εκτίμησε μάλιστα ότι στο τέλος του χρόνου ίσως και στην αρχή του 2013 θα πέσουν τα πρώτα γεωτρύπανα στα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου.
newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Γάλλος Aρχηγός Στρατού στην Κύπρο δηλώνει με νόημα: «Εχουμε πολλά κοινά σχέδια»

ΗΠΑ-Ισραήλ "ποντάρουν" στην Ελλάδα που το μόνο που δεν έχει είναι κάποιον να διαπραγματευτεί!

Νέοι διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων σε Εβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά...


 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ