Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Πάγκαλος: Ηρωϊκός πιλότος και πατέρας του Θεόδωρου...

28.11.2010 | 00:00
Ο Θόδωρος Πάγκαλος είναι απρόβλεπτος,ανατρεπτικός πολυ συχνά και αιρετικός. Πριν από λίγες ημέρες «ψήφισε» υπέρ των μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην χρόνια διαμάχη που έχουν με τους ιπτάμενους συναδέλφους στους σχετικά με την αρχαιότητα. Που είναι το παράξενο θα πείτε. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος,είναι γιος αεροπόρου και μάλιστα ενός ήρωα και παρασημοφορημένου πιλότου από την Ελλάδα και τη Βρετανία. Ο Γιώργος Πάγκαλος,που αποφοίτησε με την 1η σειρά Ικάρων το 1932 (στη φωτό πέμπτος από αριστερά όρθιος),υπήρξε ένας πιλότος «μπαρουτοκαπνισμένος» και σίγουρα πολύ ...παραγωγικός.23 Ιουλίου 1943. Η επιχείρηση ΘΕΤΙΣ ξεκινά. Αεροσκάφη των ελληνικών μοιρών δίωξης στη Μέση Ανατολή ξεκινούν τη σημαντικότερη ίσως αποστολή τους κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Και σίγουρα τη πιο επικίνδυνη: προσβολή γερμανικών στόχων στη κατεχόμενη Κρήτη. Σ΄ένα από τα 17 αεροσκάφη πιλότος ήταν ο σμηναγός Γιώργος Πάγκαλος,πατέρας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Yστερα από πτήση τριών ωρών, τα ελληνικά αεροσκάφη έπληξαν το σταθμό ραντάρ στην Iεράπετρα καθώς και την ευρύτερη περιοχή (διάφορους στρατιωτικούς στόχους), παρά τον καταιγισμό πυκνών αντιαεροπορικών πυρών. Στην περιοχή aγίου Nικολάου, ο ανθυποσμηναγός Eλευθέριος Αθανασάκης ανέφερε ότι είχε πρόβλημα επάρκειας καυσίμων και ΈΚΑΝΕ αναγκαστική προσγείωση. ».


Στο σημείο όμως που προσγειώθηκε βρισκόταν μια γερμανική περίπολος, η οποία τον καταδίωξε. O Αθανασάκης αμύνθηκε με το περίστροφό του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαφύγει. Οι σφαίρες του Αθανασάκη τελειώνουν , με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός πάνω στην ανταλλαγή πυροβολισμών με τους διώκτες του.Τα ελληνικά αεροπλάνα συνέχισαν την αποστολή τους, πετώντας προς το Hράκλειο και πλήττοντας γερμανικό στρατόπεδο. Το αεροσκάφος του Σωτήρη Σκάντζικα βλήθηκε από τα γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά και καταρρίφθηκε. O Eλληνας χειριστής πήδηξε με το αλεξίπτωτο και συνελήφθη αιχμάλωτος σχεδόν αμέσως. Oδηγήθηκε στο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων αεροπόρων Stalag Loft No. III, όπου και εκτελέστηκε.
Σε τέτοιες αποστολές συμμετείχε ο Γιώργος Πάγκαλος,ο οποίος έφθασε στο βαθμό του πτεράρχου αν και διώχθηκε για τις απόψεις του. Προηγουμένως όμως είχε παρασημοφορηθεί για τα πολεμικά του κατορθώματα και από την Ελλάδα και από τη Βρετανία.Δεν έλειψαν φυσικά οι ...κακίες και τα πραγματικά δηλητηριώδη σχόλια αεροπόρων εναντίον του αντιπροέδρου. Γηραιός αεροπόρος έλεγε ότι ο αντιπρόεδρος «κρατάει μανιάτικο» αυτό που φέρεται να του είπε ο πατέρας του,τη πρώτη φορά που ο Θόδωρος Πάγκαλος πήρε κυβερνητική θέση : «Μπράβο. Αλλά δεν είναι το ίδιο με το να γίνεσαι πτέραρχος».

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ