Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίνια για τη Κύπρο από τον Ερντογάν και αλαζονεία από τον Μπαγίς

23.07.2011 | 15:44
    "Η ΕΕ αδίκησε τους Τουρκοκύπριους και ξεγέλασε την Τουρκία", υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Τ. Ερντογάν υπερασπιζόμενος τη "σκληρή προειδοποίηση", που απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η Τουρκία θα "παγώσει" τις σχέσεις της με την ΕΕ αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό.

   

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επιστροφή του από την Κύπρο, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι "ενώ το 75% των Ελληνοκύπριων είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, η ΕΕ τιμώρησε την τουρκοκυπριακή πλευρά". Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Έκθεση του τότε γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το δημοψήφισμα στην Κύπρο δεν παρουσιάσθηκε πότε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Αυτό μας βάζει σε σκέψεις" πρόσθεσε.

   

Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νέο σχέδιο για την λύση του Κυπριακού και αναρωτήθηκε: Ο Χριστόφιας επανέρχεται στο σχέδιο αυτό (Ανάν) ή θέλει κάποιο άλλο σχέδιο". Πρόσθεσε, δε ότι "Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας δεν διαθέτει κάποιο νέο σχέδιο ενώ δεν υπάρχει καμιά νέα πρόταση ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε από την Τουρκία, ούτε από την εγγυήτρια Ελλάδα ": "Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν γνωρίζω αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η 19η Συνάντηση υπό την εποπτεία των ΗΕ [..] Δεν ξέρω πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός".

    "Εμείς θα παράσχουμε κάθε βοήθεια στον Έρογλου στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Αν επιτευχθεί λύση, έχει καλώς. Αν όχι; Δεν έγινε..."

    

   

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα όσα είπε περί μη επιστροφής της Μόρφου στην ελληνική πλευρά ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: "Οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι πέταξαν στα σκουπίδια το σχέδιο Ανάν. Γιατί λοιπόν το επαναφέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών;"

    

   

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε συνέδριο μπανανοπαραγωγών στην Αττάλεια είπε ότι η ανάληψη της προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία πριν λυθεί το Κυπριακό θα είναι η στιγμή που η ΕΕ θα έχει "πατήσει την μπανανόφλουδα. "Την ημέρα που ο Ελληνοκυπριακός τομέας θα αναλάβει την προεδρία, η ΕΕ θα έχει ως θεσμός πατήσει την μπανανόφλουδα". "Εμείς, πάντως τους προειδοποιούμε και λέμε: «Εκεί υπάρχει μπανανόφλουδα. Προσέξτε μην τη πατήσετε».

   

"Όλη η ενέργειά μας θα πρέπει να εστιαστεί στην επίλυση του Κυπριακού, μέχρι του τέλους του έτους ή και την αρχή του 2012. Τώρα όλοι πρέπει να ασχοληθούμε με το πρόβλημα αυτό» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ