Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίνια στην Κύπρο μετά την Νέα Υόρκη. Φόβοι για λύση στα μέτρα της Τουρκίας

25.01.2012 | 23:04
Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη για το κυπριακό και ιδιαίτερα για την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης περί τις αρχές Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης σε γραπτή δήλωση σημειώνει ότι, ενώ επιβεβαιώνεται η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου, καθίσταται την ίδια ώρα «ξεκάθαρη η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν ασφυκτική πίεση μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο».

Με την τουρκική αδιαλλαξία να παραμένει αμετάβλητη, αναφέρει, καλούμαστε ουσιαστικά να πετύχουμε μέσα σε ελάχιστες βδομάδες όλα όσα δεν πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μάλιστα κάτω από την πίεση της τελικής αξιολόγησης εκ μέρους του κ. Ντάουνερ.

Τα διλήμματα για τα οποία ο Δημοκρατικός Συναγερμός προειδοποιούσε, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, έχουν καταστεί πολύ πιο έντονα και επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν υποστήριξε ότι υπήρξε «παταγώδης η αποτυχία» των προσπαθειών του προέδρου Χριστόφια να πετύχει οποιαδήποτε διασφάλιση στο Greentree.

Από τη δήλωση Μπαν Γκι-μουν, αναφέρει ο κ. Καρογιάν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας , «είτε δεν κατόρθωσε να υπερασπιστεί τις αρχές και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Εθνικό Συμβούλιο στη τελευταία συνεδρία του, είτε τις έχει παρακάμψει ή αναιρέσει».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Κάρογιαν, επαναλαμβάνεται η θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πολυμερή διάσκεψη, χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Νέα Υόρκη».

Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αναφέρει, φτάνει στο τέλος της, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με δυνατότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μερών, με αφαίρεση του εδαφικού από τις απευθείας διαπραγματεύσεις και με αναβάθμιση του ρόλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Οι δεσμεύσεις του τελευταίου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζει , δεν τηρήθηκαν. Για κλείσιμο του Κυπριακού κάνει λόγο το ΕΥΡΩΚΟ και υποστηρίζει ότι «διανοίγεται μια καταστροφική πορεία για σύγκληση μιας δήθεν διεθνούς διάσκεψης».

Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας «υπέκυψε στις πιέσεις και δεν στάθηκε συνεπής στις διακηρύξεις του ότι δεν θα αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη».

Οι Οικολόγοι κατηγορούν τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «υπαναχώρησε από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου». Επίσης, θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου για πολυμερή διάσκεψη « θα λειτουργήσει σαν επιδιαιτητικό εργαλείο για την εφαρμογή μιας λύσης στα μέτρα της Τουρκίας».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ