Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Γυναίκες στα όπλα

Γυναίκες στα όπλα:καθημερινές μάχες στο πόλεμο των προβλημάτων

12.10.2010 | 22:47
Πετάνε με μαχητικά αεροσκάφη,επιθετικά ελικόπτερα,είναι στο κόκπιτ μεταγωγικών αεροσκαφών,στα Κέντρα Πληροφοριών Μάχης πολεμικών πλοίων. Μπήκαν στις Ειδικές Δυνάμεις,πέφτουν στο κενό με αλεξίπτωτο. Είναι σχεδόν παντού,με στολή επίσημη ή παραλλαγή. Με γαλόνια πολλά. Στη δεκαετία του 80 ήταν είδηση μια γυναίκα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα πια ελάχιστοι συνεχίζουν να εκπλήσσονται από μια γυναίκα στρατιωτικό.
Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που οι Ένοπλες Δυνάμεις έπαψαν να είναι ανδρικό άβατο. Ωστόσο η δυσπιστία για την προσφορά των γυναικών στις ΕΔ δεν έχει ξεριζωθεί ως νοοτροπία. Όσο για την ισότητα; Για πολλά χρόνια «εξασφαλιζόταν» μέσω διαταγών και «γραφείων ισότητας»,τα τελευταία χρόνια έγιναν πιο ουσιαστικά βήματα με τη κατάργηση των ποσοστόσεων για την εισαγωγή γυναικών στις ΕΔ.
Δεν είναι όμως μόνο τα «μεγάλα» που απασχολούν τις γυναίκες με στολή. Τα «μικρά» είναι εξίσου σημαντικά και κυρίως καθημερινά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται ότι δεν έχουν αποδεχτεί το δικαίωμα των γυναικών που τις υπηρετούν στη μητρότητα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι ένας τεράστιος οργανισμός όπως οι ΕΔ στις οποίες διακινήθηκαν και διακινούνται δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων δεν πρόβλεψε ότι με τόσες χιλιάδες γυναίκες θα ήταν απαραίτητη η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών. Τι πιο απλό. Στο Στρατό Ξηράς ,όπου υπηρετούν και οι περισσότερες γυναίκες,λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής ,μόλις δύο σταθμοί που μπορούν να φιλοξενήσουν 47 παιδιά! Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ένας που μπορεί να εξυπηρετήσει 65 παιδιά. Στις επαρχιακές πόλεις επίσης υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Στην Ορεστιάδα υπάρχει σταθμός μόνο για 18 παιδιά,στην Αλεξανδρούπολη για 35.
Οι ελλείψεις προσωπικού στις περισσότερες μονάδες των ΕΔ,μετατρέπουν πολλές φορές τις διαταγές για εξαιρέσεις γυναικών που εγκυμονούν από υπηρεσίες ,σε κενό γράμμα.
Οι γυναίκες στις αρχές της παρουσίας τους στις ΕΔ,είχαν ρόλο βοηθητικό. Σήμερα αποτελούν ζωντανό και μάχιμο –παρά τις πολλές ενστάσεις- τμήμα των ΕΔ .Γι΄ αυτό και αποτελεί υποχρέωση της ηγεσίας τους να προχωρήσει σε μέτρα και ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή τους στην υπηρεσία αλλά και έξω απ΄αυτή.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ