Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η ΑΝΕΑΕΔ παίρνει θέση για τις μελέτες περί ΜΤΣ

14.06.2011 | 06:17
 

Η ΑΝΕΑΕΔ έχει διαφορετική άποψη για τις μελέτες "σωτηρίας" του ΜΤΣ και τις εκφράζει μέσω μιας αναλυτικής απάντησης που υπογράφεται από τον Βασίλη Δημητρόπουλο, εκπρόσωπο Τύπου της ΑΝΕΑΕΔ. Τη δημοσιεύουμε:


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τη δημοσιοποίηση των μελετών για τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. από το ΥΕΘΑ, στα πλαίσια απάντησης σε ερώτηση και ΑΚΕ Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., εκδίδονται ανακοινώσεις σε ιστοσελίδες και άρθρα στον ημερήσιο τύπο, που ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζουν ότι η λύση για διάσωση, επιβίωση και ανάπτυξη των Ταμείων βρίσκεται σε αυτές τις μελέτες και μάλιστα προτρέπουν μετ’ επιτάσεως την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει και να τις υλοποιήσει άμεσα.

Επειδή μάλλον και εμείς τις ίδιες μελέτες διαβάσαμε, ας μας επιτραπεί να παραθέσουμε παρακάτω τα βασικά και ουσιαστικά σημεία που προκύπτουν από αυτές:

Η καθομολογούμενη υποχρηματοδότηση από την Πολιτεία, ιδιαίτερα του ΜΤΣ και του ΜΤΝ, ερμηνεύεται από τις μελέτες, ως μη καταβολή εισφορών εργοδότη για τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς και καταγράφεται σαν μία από τις βασικότερες αιτίες των αναλογιστικών ελλειμμάτων που παρουσιάζουν τα ΜΤΣ και ΜΤΝ. Καταγράφεται δε ότι «Λογικά, θα πρέπει τα δύο ΜΤ να αποζημιωθούν για την απώλεια εσόδων που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.». Επ’ αυτών, έχουμε τα παρακάτω σχόλια:

Ποιες είναι οι άλλες βασικές αιτίες των ελλειμμάτων και γιατί δεν εξαίρονται και αυτές, αφού είναι σε κάθε περίπτωση βασικές;

Γιατί δεν αναφέρονται και δεν κοστολογούνται με τον ίδιο τρόπο απώλειες πόρων όπως: η αγοραπωλησία της Γενικής Τράπεζας, οι αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας, οι αγοραπωλησίες μετοχών, οι οφειλές του Δημοσίου, οι πράξεις και παραλήψεις που έχουν επισήμως αναφερθεί ως πηγές ζημιών κλπ.;

Οι εισφορές εργοδότη των λιμενικών και αστυνομικών από την ίδια κεντρική κυβέρνηση δεν οφείλονται; Για ποιο λόγο τροφοδοτείται με νερό ο μύλος του «διαίρει και βασίλευε», με την αναφορά σε λιμενικούς και αστυνομικούς, αφού το ουσιαστικό θέμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν παρασχέθηκαν από την Πολιτεία οι πόροι που αναλογούσαν στο σύνολο των μετόχων και μερισματούχων των Ταμείων;

Η μελέτη αναφέρει ότι είτε γίνει αποχώρηση των αστυνομιών και λιμενικών από τα ΜΤ, είτε δεν γίνει, υπάρχει αναγκαιότητα για ενίσχυση με πόρους.

Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά «…η μεταφορά αυτή των ασφαλισμένων ομάδων στους άλλους φορείς δεν θα πρέπει να επιδεινώσει την κατάσταση των φορέων που θα τους υποδεχτούν.  Όμως, ο διαχωρισμός αυτός δεν παράγει κάποιο αποτέλεσμα στο επίπεδο της Κυβέρνησης, η οποία έχει προφανώς την συνολικότερη ευθύνη που περιλαμβάνει και τις δύο αυτές κατηγορίες.». Άρα, εκ περισσού δημιουργείται, από τεχνοκρατικής οικονομικής άποψης, θέμα αποχώρησης αστυνομικών – λιμενικών, αφού σε κάθε περίπτωση, το μέγα ζήτημα είναι η ελλιπής διαχρονική χρηματοδότηση εκ μέρους της Πολιτείας.

Οι βασικοί άξονες των «προτάσεων» των μελετών είναι:
Δημιουργία ενός ενιαίου Μετοχικού Ταμείου με συνένωση των περιουσιακών στοιχείων των τριών φορέων, η οποία θα ζημιώσει σημαντικά  τους μετόχους μερισματούχους των ΜΤΑ και ΜΤΝ, αλλά θα προσφέρει κάποιες ευχέρειες σε ότι αφορά την δυνατότητα κάλυψης τρεχουσών αναγκών (κύρια του ΜΤΣ) και θα δώσει ένα μικρό αλλά πολύτιμο περιθώριο χρόνου μέχρι να αποδώσουν άλλα μέτρα εξυγίανσης (άλλα μέτρα εξυγίανσης εμείς δεν βρήκαμε), με ένα και μοναδικό διοικητικό συμβούλιο και δύο αυτοτελείς λογιστικά κλάδους:
Κλάδος επικουρικής σύνταξης, ο οποίος θα συγχωνεύσει και το σημερινό βασικό μέρισμα αλλά και την παροχή των τριών ΕΚΟΕΜ, σε μία ουσιαστική παροχή επικουρικής σύνταξης.

Κλάδος πρόνοιας, ο οποίος θα συγχωνεύσει τους τρείς φορείς εφάπαξ παροχής που σήμερα λειτουργούν στα πλαίσια των τριών ΜΤ.
Αλλαγή του ισχύοντος τρόπου χρηματοδότησης και η αντικατάστασή του με την εργοδοτική εισφορά, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό των αποδοχών των ενεργών ασφαλισμένων.

Νέος τρόπος υπολογισμού της «νέας επικουρικής σύνταξης», της οποίας το ύψος, από κάποιες προσομοιώσεις που κάναμε, θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα (μετά τις μειώσεις) του αθροίσματος μέρισμα + ΕΚΟΕΜ.

Με λίγα λόγια, οι μελέτες αυτές δείχνουν το δρόμο αυτών για τα οποία από μήνες η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε δηλώσει την αντίθεσή της σε όλες εκείνες τις ιδέες και προτάσεις που ήθελαν την άρον-άρον ενοποίηση των Ταμείων και τη μετατροπή τους σε επικουρικά, ρίχνοντάς τα στη δύνη της διάλυσης. Γιατί, ποιος είναι αυτός που πιστεύει σήμερα, πως αυτή η μνημονιακή Πολιτεία θα στηρίξει με εργοδοτικές εισφορές Ταμεία επικουρικής ασφάλισης; Επομένως ο δρόμος που δείχνουν οι μελέτες είναι απολύτως σαφής, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις:

Δημιουργία αντιπαλότητας των συνιστωσών ομάδων και διάλυση κάθε προσπάθειας ενωτικής διεκδίκησης.
Υφαρπαγή της πενιχρής ρευστότητας των ΜΤΑ – ΜΤΝ και ΕΚΟΕΜ για να καλυφθεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα το κενό του ΜΤΣ, με ταυτόχρονο βέβαια καταποντισμό των μερισμάτων όλων, στα επίπεδα του κατά 25% μειωμένου του ΜΤΣ.

Υφαρπαγή της περιουσίας των Μ.Τ. και ένταξή τους στις μνημονιακές επιταγές ξεπουλήματος.
Περαιτέρω μείωση της επικουρικής πλέον σύνταξης, λόγω μη δυνατότητας χρηματοδότησης της εργοδοτικής εισφοράς, λόγω του μεσοπρόθεσμου συμφώνου σταθερότητας.

Ενσωμάτωση της επικουρικής στο πλαφόν της  βασικής σύνταξης.
Κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης.

Ποιους λοιπόν δικαιώνουν οι μελέτες των DELOITTE & HEWITT; Είναι σαφές ότι δικαιώνουν τους εντολείς των μελετών που με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται το καλύτερο άλλοθι για την υλοποίηση των σχεδίων τους και αυτούς που προσέτρεξαν να τις χειροκροτήσουν και να ζητούν μετ’ επιτάσεως την άμεση υλοποίησή τους.

Παράλληλα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε την άποψη πολλών, ακόμη και των πιο ψύχραιμων, ότι η στάση των συναδέλφων των Σωμάτων Ασφαλείας, αναφορικά με τα Μετοχικά είναι διαχρονικά η στάση του μεγάλου απόντος. Διότι, η υποχρηματοδότηση τους δεν ανακαλύφθηκε σήμερα από τις μελέτες. Το δε στερεότυπο των συναδέλφων των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι οι υφιστάμενοι «κοινωνικοί πόροι» είναι χρηματοδότηση από την Πολιτεία και αφορά σε όλους τους μετοχομερισματούχους, δεν τους νομιμοποιεί στην απάθεια, όταν αυτή είναι καθομολογούμενα ανεπαρκής. Και ας μην ισχυρισθεί κάποιος, ότι το δήθεν στρατιωτικό κατεστημένο έχει τα Σώματα Ασφαλείας παραγκωνισμένα! Διότι έχει αποδειχθεί περίτρανα, ότι διεκδικητικά και παρεμβατικά, τα Σώματα Ασφαλείας έχουν απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες από ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και όπου θέλουν να παίξουν πραγματικό ρόλο, τον κατακτούν με επιτυχία.
Μήπως αλήθεια εμείς διαβάσαμε άλλα κείμενα;

Βασίλης ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αξιωματικός Π.Ν. ε.α.

Εκπρόσωπος Τύπου ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ