Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βρετανία "προξενήτρα" μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας!

03.08.2012 | 10:01
Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Η Βρετανία έχει αναλάβει να κάνει την ''προξενήτρα'' μεταξύ του του Ισραήλ και της Τουρκίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ΄΄δυτικής΄΄ προσπάθειας για συμφιλίωση των δύο πλευρών, οι σχέσεις των οποίων καταστράφηκαν εξαιτίας των συνεπειών της αιματηρής επέμβασης ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο με ακτιβιστές  που συμμετείχε  στον «Στολίσκο της Ειρήνης» με κατεύθυνση την Γάζα,τον Μάιο του 2010.


Στην εξέλιξη αυτή αναφέρεται η ισραηλινή «Χααρέτζ» η οποία γράφει ότι  οι Βρετανοί παίζουν το ρόλο των μεσολαβητών στο διάλογο, που ξεκίνησε μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών.Ειδικά μέσω του Λονδίνου οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί ανταλλάσσουν μηνύματα  σε αυτή την φάση για την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο.

Για την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων βοηθούν τους Βρετανούς και διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Παράλληλα έχουν γίνει και κάποιες δημόσιες δηλώσεις τελευταία που προδιαθέτουν για κάποια προσέγγιση.Όμως παρά την επανέναρξη της διπλωματικής συναναστροφής μέχρι την επεξεργασία μιας φόρμουλας πλήρων επαφών βρισκόμαστε ακόμη μακριά, είναι η εκτίμηση αναλυτών.
Παρ’ όλ’ αυτά η Ιερουσαλήμ και η Άγκυρα είναι αναγκασμένες να αναζητούν οδούς συνεργασίας, στο βαθμό, που και οι δύο ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γειτονική Συρία, όπου διεξάγεται πόλεμος εδώ και ενάμιση χρόνο, αναφέρεται.

Στην  Ελλάδα ο Πρόεδρος του Ισραήλ


Ελληνική διπλωματική πηγή - που επιβεβαίωσε ότι πράγματι γίνονται κάποιες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών - μας έλεγε ότι και οι δύο χώρες έχουν κίνητρα να θέλουν μια εξομάλυνση . Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι με τις σημερινές ηγεσίες  σε Αγκυρα και Τελ Αβίβ κάτι τέτοιοι είναι εξαιρετικλά δύσκολο να φτάσει σε αίσιο τέλος. <<Θα γίνουν όμως κάποια βήματα>> εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα - που την Δευτέρα υποδέχεται τον Πρόεδρο του Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα - επιδιώκει αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ ανεξάρτητα από το επίπεδο  των σχέσεων της χώρας αυτής με την Τουρκία και παράλληλα με την διατήρηση άριστων σχέσεων με τον αραβικό κόσμο. Ο κ Σιμον Πέρες είναι προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Καρολου Παπούλια και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ.Σαμαρά και τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν-Κάμερον ανησυχούν για τη Συρία

Πεζοναύτες εναντίον πεζοναυτών!Άγριο ξύλο.ΒΙΝΤΕΟ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ