Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το ΝΑΤΟ για τους θανάτους αμάχων στη Λιβύη

19.03.2012 | 10:09
   Το ΝΑΤΟ απέτυχε να ερευνήσει με τον προσήκοντα τρόπο ή να προσφέρει αποζημιώσεις για τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς του στη διάρκεια της επτάμηνης επιχείρησης στη Λιβύη η οποία συνέβαλε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

    Απηχώντας ανάλογη κριτική που άσκησε αυτό τον μήνα η Ρωσία, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι πολλοί Λίβυοι που δεν συμμετείχαν στη σύγκρουση, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, αλλά δεν έχουν διενεργηθεί οι προσήκουσες έρευνες για τον θάνατό τους.

    "Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επανειλημμένως τόνισαν την δέσμευσή τους για την προστασία των αμάχων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ντονατέλα Ροβέρα, ανώτατη σύμβουλος της οργάνωσης.

    Οι έρευνες θα πρέπει να αποφανθούν αν οι απώλειες των αμάχων προκλήθηκαν από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, αν ναι, οι όποιοι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, ανακοίνωσε η Αμνηστία.

    Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου τον περασμένο χρόνο με στόχο την προστασία των αμάχων που δέχονται επίθεση ή που απειλούνται με επίθεση.

    Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατέληξαν στις αρχές του μήνα ότι το ΝΑΤΟ προκάλεσε τους θανάτους αμάχων αλλά έλαβε προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα σκοτώνονταν άμαχοι.

    Η Αμνηστία συμφωνεί ότι το ΝΑΤΟ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να περιορίσει τον κίνδυνο απωλειών αμάχων μέσω των βομβαρδισμών ακριβείας και των προειδοποιήσεων για το ποιοί θα είναι οι στόχοι.

    Ωστόσο, η οργάνωση υποστηρίζει ότι αυτό δεν απαλλάσσει το ΝΑΤΟ από την διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των αμάχων ή από την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων.

    Οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι μίλησαν στην Αμνηστία είπαν ότι ποτέ δεν επικοινώνησε μαζί τους το ΝΑΤΟ.

    Η οργάνωση είπε ότι η Συμμαχία ανέφερε 55 περιπτώσεις θανάτων αμάχων, περιλαμβανομένων 16 παιδιών και 14 γυναικών, που σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη, στην Ζλιτάν, την Σύρτη, την Μπρέγκα και την Μάχερ, που συχνά είχαν ως στόχους κατοικίες.

    Επιπλέον, 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις με στόχο δύο σπίτια στην Μάχερ χωρίς εξήγηση για τους λόγους που αυτά αποτέλεσαν στόχο, είπε η Αμνηστία.

    Η πιο πρόσφατη απάντηση του ΝΑΤΟ στην Αμνηστία ανέφερε ότι "λυπάται βαθύτατα για το όποιο κακό" προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί του αλλά ότι δεν έχει πλέον εντολή για οποιασδήποτε μορφής δράση εντός της Λιβύης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ