Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη εξόπλιζε το Καντάφι!Δείτε τα στοιχεία και τους πίνακες πωλήσεων όπλων.

02.03.2011 | 17:00
Οι ευρωπαϊκές χώρες που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη,πιθανόν να βρεθούν απέναντι σε όπλα που οι κυβερνήσεις τους,πούλησαν στον Καντάφι! Η Ελλάδα είναι τελευταία στη λίστα,έχοντας πουλήσει μόνο πυρομαχικά σε πολύ μικρές ποσότητες.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Από το 2005,ένα μόλις χρόνο μετά από τη λήξη του εμπάργκο όπλων κατά του καθεστώτος Καντάφι και μέχρι το 2009 η ΕΕ χορήγησε πιστοποιητικά εξαγωγής όπλων στη Λιβύη,ύψους 834,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2009 ήταν η καλύτερη χρονιά για τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες αφού από τα 834,5 εκ. τα 343,7 εγκρίθηκαν αυτή τη χρονιά.

Στη κορυφή της λίστας εξαγωγών είναι η Ιταλία με 267,7 εκ. ευρώ τη τελευταία πενταετία.
• Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί με 119.35εκατομμύρια .
• Η Μάλτα είδε περίπου τα € 79.7εκ. αυτών των όπλων να περνούν από το έδαφός της.
Στους πίνακες που ακολουθούν θα δείτε ότι περιλαμβάνεται και η Ελλάδα,τελευταία, μ΄ ένα αμελητέο ποσοστό που αφορά σε πωλήσεις πυρομαχικών για τυφέκια.

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι το καθεστώς Καντάφι, είχε ως κύριο προμηθευτή όπλων παλαιότερα τη Σοβιετική Ένωση και διατήρησε αυτή τη στενή σχέση με τη   Ρωσία.    Τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τη Μόσχα είναι πολυδάπανα.
Η Αθήνα περίμενε αντιθέτως πως και πως να δώσει ο Καντάφι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων του. Πάει κι αυτή η δουλειά όμως.

 Οι πίνακες με τις ευρωπαϊκές πωλήσεις όπλων:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ