Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα του Ιράν

22.05.2012 | 09:02

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα χθες ένα πακέτο νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση μεταξύ της ομάδας 5+1 και μιας ιρανικής αντιπροσωπείας στη Βαγδάτη.

   Η Δύση κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι εργάζεται για να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και οι κυρώσεις έχουν σκοπό να στερήσουν από την Τεχεράνη έσοδα εμποδίζοντας χρηματοοικονομικές συμφωνίες με τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες και τις ναυτιλιακές κρατικές επιχειρήσεις του Ιράν που διαθέτουν δεξαμενόπλοια. Το Ιράν λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

   Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την δική της εκδοχή του νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο και τώρα η Γερουσία και η Βουλή θα πρέπει να συμβιβάσουν τις διαφορές των δύο κειμένων του νομοσχεδίου.

   Εγκρίνοντας το νομοσχέδιο πριν από τη συνάντηση της Βαγδάτης, η Γερουσία έδειξε στο Ιράν ότι το «να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. . . απλώς δεν θα πετύχει», είπε ο Ρόμπερτ Μενέντες, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών που συνέβαλε στην κατάρτισή του.

   Οι νέες κυρώσεις κλιμακώνουν εκείνες που είχε υπογράψει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο εναντίον ξένων θεσμών που συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν. Αυτές οι κυρώσεις ήδη έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο εμπόριο αργού για την Τεχεράνη.

   Το νέο πακέτο επεκτείνει τις κυρώσεις ώστε να συμπεριληφθούν οι συναλλαγές με τις εταιρείες National Iranian Oil Co και National Iranian Tanker Co, ώστε να κλείσει ένα πιθανό παραθυράκι που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν --το τρίτο μεγαλύτερο πετρελαιοεξαγωγικό κράτος του κόσμου-- να συνεχίσει να διαθέτει ένα σημαντικό μέρος του αργού που διαθέτει.

   Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε ψήφιση την Πέμπτη, αλλά εμποδίστηκε από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ζητούσαν να καταστούν πιο σκληρές ορισμένες διατάξεις του. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν είπε ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο καταδεικνύει ότι «χρειαζόμαστε μια συνεκτική πολιτική», που να συμπεριλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις, διπλωματία και στρατιωτικούς σχεδιασμούς.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ