Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΑΕΑ και το Ιράν αρχίζουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων

08.06.2012 | 09:03

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αρχίζει σήμερα στη Βιένη συνομιλίες με το Iράν ενόψει της υπογραφής συμφωνίας που θα επιτρέψει μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε στρατιωτική βάση στην οποία ενδέχεται να πραγματοποιήθηκαν έρευνες σχετικές με τα πυρηνικά.

Η συνάντηση αρχίζει στις 11:00 ώρα Ελλάδος στην έδρα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή από πλευράς ΙΑΕΑ, του επικεφαλής των επιθεωρητών Βέλγου Χέρμαν Νάκερτς και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Αργεντινού Ραφαέλ Γκρόσι και από ιρανικής πλευράς, του πρεσβευτή του στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.

Ο στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνίαλαίσιο που θα επιτρέψει να αποσαφηνιστούν όλα τα θέματα που εγείρονται μετά την ιδιαίτερα επικριτική για το Ιράν έκθεση της ΙΑΕΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο γενικός διευθυντής Ιαπωνίας Γιουκίγια Αμάνο είχε δημοσιοποιήσει σειρά στοιχείων που ανέφεραν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου πριν από το 2003, ίσως και αργότερα. Το Ιράκ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς κατηγορώντας την ΙΑΕΑ ότι δεν είναι αμερόληπτη.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν, στις οποίες η ΙΑΕΑ προσπαθεί εδώ και μήνες να έχει πρόσβαση, αναφέρονται στην έκθεση αυτή. Η ΙΑΕΑ υποψιάζεται ότι σε αυτή τη βάση το Ιράν ίσως είχε πραγματοποιήσει δοκιμές συμβατικής έκρηξης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον πυρηνικό τομέα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Επίσης η ΙΑΕΑ εκφράζει ανησυχίες, βασιζόμενη σε εικόνες από δορυφόρο, ότι οι ιρανικές αρχές αυτή την περίοδο απομακρύνουν από τις εγκαταστάσεις αυτές από τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ύστερα από έναν ενθαρρυντικό γύρο συνομιλιών στα μέσα Μαΐου, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Τεχεράνη και επιστρέφοντας ανακοίνωσε την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας.

Ωστόσο δύο εβδομάδες αργότερα, ουδεμία συμφωνία υπογράφηκε και ο Γιουκίγια Αμάνο μίλησε με περισσότερη επιφυλακτικότητα στις 4 Ιουνίου: "Έχουμε ανάγκη να ελπίζουμε ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν", είχε δηλώσει στο περιθώριο του συμβουλίου των κυβερνητών της ΙΑΕΑ.

Η νέα αυτή συνάντηση πραγματοποιείται έξι ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) και του Ιράν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες το Ιράν να είναι έτοιμο να προβεί σε "συγκεκριμένα βήματα" ενώ οι χώρες της Δύσης ζητούν την αναστολή της ευαίσθητης πυρηνικής δραστηριότητας του εμπλουτισμού κατά 20% ουρανίου από την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και δεν επιδιώκει την κατασκευή ατομικού όπλου.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ