Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η ΚΕΘΑ και η σχέση της με την ΑΝΕΑΕΔ.

06.03.2011 | 00:19






Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
Υποναύαρχος ε.α
Μέλος ΚΕΘΑ


Η αντιμετώπιση των σημερινών καυτών οικονομικών, θεσμικών και εθνικών προβλημάτων (ενδεικτικά: από τη μία περικοπές αποδοχών, αύξηση των ετών υπηρεσίας, προαγωγές και μεταθέσεις, διπλές επετηρίδες και από την άλλη Αιγαίο, τουρκικές διεκδικήσεις, ρόλος των ΗΠΑ & ΝΑΤΟ, κ.ο.κ.) απαιτούν κοινή κατά το δυνατό δράση. Το άνοιγμα δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, ώστε να μπορούμε να ανταλλάσσουμε γνώμες και απόψεις για τα συμφέροντα μας νομίζουμε, ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ!
Αγαπητέ αναγνώστη,
η «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ» (ΚΕΘΑ) αποτελείται αποκλειστικά από απόστρατους αξιωματικούς. Η ιδρυτική της διακήρυξη αρχίζει δηλώνοντας, ότι έχει σαν επιδίωξη της:
«Την Εθνική Ανεξαρτησία της Χώρας και την Ειρήνη.
Τον Πατριωτικό Προσανατολισμό, το Δυνάμωμα της Ενότητας με το Λαό και την Αναγνώριση του Έργου των Ενόπλων Δυνάμεων …»

Την ιδρυτική μας διακήρυξη, που είναι συγχρόνως και το κείμενο αρχών της Κίνησης μπορεί κάποιος να το αναζητήσει είτε στην ιστοσελίδα είτε με μήνυμα - γράμμα αλλά και την προσωπική επαφή με τα μέλη μας . Τα μέλη μας οφείλουν να συμφωνούν με το κείμενο αυτό! Αυτό σημαίνει, ότι ο καθένας μας έχει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ότι δεν ζητάμε δήλωση «κοινωνικών φρονημάτων», ούτε συνδέουμε, ή συγχέουμε την συμμετοχή μας στην ΚΕΘΑ με οποιαδήποτε κομματική τοποθέτηση.
Η δραστηριότητα της ΚΕΘΑ συνίσταται, σε οργάνωση ημερίδων και άλλων γεγονότων, συνήθως με την συνεργασία άλλων φορέων. Επίσης μέλη μας συμμετέχουν ως ομιλητές σε εκδηλώσεις άλλων φορέων, για τα εθνικά αποκαλούμενα θέματα, καθώς και σε σχετικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Ακόμη αρθρογραφούν σε έντυπα του χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων, και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε, ότι τα έξοδα για τις δραστηριότητες της Κίνησης καλύπτονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών και των φίλων.

Η ΚΕΘΑ μη επιδιώκοντας την αποκλειστικότητα ή την αποδυνάμωση άλλων φορέων, αλλά την πολύπλευρη ενεργή συμμετοχή σε ό,τι μας αφορά, μέλη και φίλοι μας παίρνουν ενεργό μέρος στις δραστηριότητες της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.).

Σε ενυπόγραφο κείμενο του ίδιου υπογράφοντα, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΝΕΑΕΔ και περιγράφει τις πρώτες κινήσεις, που έγιναν για την ίδρυση της, αναφέρεται καθαρά ότι: « … Σας είπα για την ΚΕΘΑ … αλλά αυτή δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση! … Δέστε την ιστοσελίδα της και αν βρείτε κάτι συνδικαλιστικό, πείτε το και σε μένα …». Και έτσι πράγματι έγινε από την πρώτη συνάντηση! Τότε και εκεί στη πρώτη συνάντηση που μου έγινε η τιμή, να κληθώ να συμμετάσχω σαν άτομο, τότε ξεκαθάρισα, ότι ήδη ανήκα στην ΚΕΘΑ.
Φυσικά και ήσαν αρκετοί πλην του υπογράφοντα αυτοί που τρέξανε σ’ εκείνη την ιδρυτική ομάδα και συνέχισαν να βοηθά ο καθένας όσο μπορούσε! Γιατί; Γιατί νομίζουμε, ήταν κοινή πεποίθηση η «… ανάγκη ίδρυσης ενός συνδικαλιστικού σωματείου, που θα μάχεται για τα συμφέροντά τους, ενώνοντας όλους τους αποστράτους, χωρίς βαθμούς και γαλόνια…»! Γιατί αδρανείς ή και καιροσκοπικοί φορείς που προϋπήρχαν, δεν μπορούσε να αποτελούν επαρκή δικαιολογία μη ίδρυσης νέων δυναμικών φορέων με αρχές και όρεξη για δουλειά! Έτσι προχώρησε η ΑΝΕΑΕΔ! Η Ένωσή μας από την ίδρυσή της δραστηριοποιήθηκε έντονα μελετώντας, συζητώντας και παρουσιάζοντας προτάσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα. Ένα από τα βασικά όπλα της: Η συλλογική δουλειά!
Σε μια διαδικασία σαν αυτή δίνεται η ευκαιρία στον καθένα, που ενδιαφέρεται, να εκφράζει τις απόψεις του! Οι αποφάσεις είναι άλλο θέμα! Παίρνονται στη συνέχεια! Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της ΚΕΘΑ που τους δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν. Σε κάποιους ίσως δεν αρέσει κάτι τέτοιο θεωρώντας προφανώς, ότι απόψεις δικαιούνται να εκφράζουν μόνο … συγκεκριμένοι αρεστοί και όχι όλοι! Η λογοκρισία όμως εφαρμόστηκε σε άλλες εποχές! Μέλη λοιπόν της ΚΕΘΑ, που είναι συγχρόνως και μέλη της ΑΝΕΑΕΔ απλά προσφέρουν τη γνώμη τους! Δεν συμμετέχουν στις αποφάσεις! Ίσως θα πρέπει να τονίσουμε επίσης, ότι κανένα μέλος του ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ δεν είναι συγχρόνως και μέλος της ΚΕΘΑ. Ούτε όλα τα μέλη της ΚΕΘΑ ανήκουν και στην ΑΝΕΑΕΔ! Στο ίδιο όπως πιο πάνω κείμενο γράφεται για την ιδρυτική συνέλευση στην Καλλιθέα: «… Η αρχική ομάδα πρότεινε κάποιους για προσωρινό ΔΣ. … Ο εκφωνητής πρότεινε να συμπεριληφθεί και ο αρχικός πυρήνας των ιδρυτών. … Το προσωρινό ΔΣ συνεδρίασε για πρώτη φορά στα όρθια στο φουαγιέ. …». Όσοι ήταν παρόντες στην ιδρυτική συγκέντρωση θα θυμούνται ίσως, ότι «εκφωνητής» του προτεινομένου ΔΣ ήταν ο υπογράφων. Απλός εκφωνητής όμως και μάλιστα μιλούσε εκ μέρους της ιδρυτικής ομάδας!!
Προσπάθειες ανακοπής της πορείας της ΑΝΕΑΕΔ, έγιναν διάφορες. Η προσπάθεια διεμβόλισης της, χρησιμοποιώντας σαν «όπλο» την ΚΕΘΑ, άρχισε πολύ νωρίς! Ανάμεσα στα επιχειρήματα, που κάποιοι χρησιμοποίησαν για να … αποδείξουν, ότι η ΑΝΕΑΕΔ «ποδηγετείται» (!), ήταν ότι το αρχικό προσκλητήριο - αγγελτήριο για την ίδρυση της ΑΝΕΑΕΔ «στάλθηκε από την ΚΕΘΑ». Η αλήθεια είναι, ότι είχε συμφωνηθεί, όλοι της αρχικής ιδρυτικής ομάδας να εκπέμψουν το ίδιο κειμενάκι (αυτό με το «ΟΛΟΙ» στη μέση) από τα προσωπικά μεϊλ του ο καθένας. Έτσι έκανε και ο υπογράφων, με την διαφορά ότι το όνομα του (ως αποστολέα) περιέχει εδώ και χρόνια και τον φορέα του οποίου είναι μέλος (KETHA = ΚΕΘΑ). Όπως κάποιος άλλος βάζει την εταιρεία του σαν τίτλο …! Σχολιάστηκε επίσης αρνητικά, ότι η ιστοσελίδα της ΚΕΘΑ συχνά ανεβάζει ανακοινώσεις της ΑΝΕΑΕΔ. Ακατανόητο έως γελοίο! Άλλες ιστοσελίδες μπορεί να το κάνουν η συγκεκριμένη όχι! Τα μέλη της ΚΕΘΑ μπορούν να εργάζονται ως μέλη της ΑΝΕΑΕΔ όχι όμως η ιστοσελίδα της να φιλοξενεί τα κείμενα για τα οποία έχουν δουλέψει … τα μέλη της! Η ιστοσελίδα της ΚΕΘΑ όπως είναι φυσικό περιέχει πληθώρα θεματικά και ποσοτικά κειμένων των μελών της μιας δεκαετίας. Διαθέτει όμως και ιδιαίτερη ενότητα με άρθρα – κείμενα «Τρίτων», με άλλα λόγια μη μελών! Εκεί φιλοξενούνται κείμενα τόσο της ΑΝΕΑΕΔ, όσο του ΣΥΣΜΕΔ, άλλων φορέων αλλά και προσωπικοτήτων! Τα ελεύθερα κείμενα όπως και οι δημοκρατικές ελεύθερες φωνές έχουν θέση σε κάθε ελεύθερο χώρο και βήμα. Μάλιστα τα ελεύθερα κείμενα ούτε χυδαία μπορεί να είναι ούτε προσβλητικά. Οι ιστότοποι της ΚΕΘΑ όπως και της ΑΝΕΑΕΔ λειτουργώντας αυτόνομα, περιέχουν αναλύσεις και μελέτες που πληροφορούν ανοικτά χωρίς να …. εξαναγκάζουν κανένα να συμφωνήσει. Δεν περιέχουν χυδαιότητες και ύβρεις. Αποτελούν ελεύθερα και υγιή βήματα!!

Αγαπητέ αναγνώστη,
Η ΚΕΘΑ έχει ήδη συμπληρώσει μια 10ετία ζωής και δράσης ασχολούμενη με μια θεματολογία ευρύτερη από εκείνη της ΑΝΕΑΕΔ. Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστοσελίδα της και ανοίξει τις πρώτες ημερίδες της Κίνησης θα δει ονόματα απ’ όλο το πολιτικό φάσμα που πρωτοστάτησαν στη ζωή του τόπου. Πράγματι κατά το πρώτο διάστημα της ζωής της η ΚΕΘΑ καλούσε και πετύχαινε να έχει στις εκδηλώσεις της ομιλητές από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Περνώντας ο καιρός το πάνελ των ομιλητών περιορίστηκε, όχι με ευθύνη της ΚΕΘΑ! Κάποιες από τις θέσεις της δεν ήταν σύμφωνες με κάποιους που έμειναν σ’ αυτό, χωρίς να εκτιμήσουν την δυνατότητα αντιπαράθεσης απόψεων που παρείχε η Κίνηση στο χώρο των ΕΔ και την συμβολή της στον σχετικό προβληματισμό. Είναι αλήθεια, από τις θέσεις της ορισμένες δεν ταυτίζονται με την κυρίαρχη πολιτική άποψη. Επομένως δεν ήταν «αξιοποιήσιμη» σαν Κίνηση! Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων – διαπιστευτήρια υπακοής η ΚΕΘΑ δεν υπέβαλλε ποτέ, ούτε και σήμερα προτίθεται να το κάνει! Όπως είναι αναμενόμενο, στην κατάσταση συνέβαλε και η εμφάνιση «πληροφοριών» για δήθεν κομματική τοποθέτηση της ΚΕΘΑ, με την μαεστρία της κίτρινης πένας! (Κάτι ανάλογο αντιμετωπίζουν ένα χρόνο τώρα τα στελέχη των ΕΔ!). Η Κίνηση όμως, αποβλέποντας στη συνεχή καλλιέργεια γόνιμου διαλόγου, χωρίς καπελώματα, δεν έπαψε να προσπαθεί με τις όποιες δυνάμεις της και τις συνεργασίες εκείνες που δεν επηρεάζονταν από ταμπέλες ή δεν υπάκουαν σε κομματική καθοδήγηση! Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και την εκτίμησή μας!
Υπάρχει άραγε κάποιος από τους πιο πάνω φορείς να διατυπώσει αρνητικές συμπεριφορές ή προσπάθεια από την ΚΕΘΑ …. αν είναι δυνατό, επιβολής των απόψεων της σε άλλους; Ας πει κάτι αντίστοιχο οποιοσδήποτε μέλος της ΑΝΕΑΕΔ στο διάστημα της συνύπαρξης τους. Αντίθετα, όσα απο τα μέλη της ΚΕΘΑ εργάζονται και στην ΑΝΕΑΕΔ – στερώντας χρόνο και δυναμικό από την ίδια- εκφράζουν απόψεις από τις οποίες κάποιες γίνονται αποδεκτές κάποιες όχι. Συμμορφώνονται όμως με τις αποφάσεις! Στηρίζουν ενεργητικά τις όποιες αποφάσεις και ας έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ή θέσεις σαν ΚΕΘΑ. Εδώ ακριβώς βρίσκεται, νομίζουμε, η πραγματική εφαρμογή της ρήσης: «η ισχύς εν τη ενώσει»! Πόσο διαφορετικά όμως την εννοούν κάποιοι άλλοι, που αναζητούν αυτού του είδους την ισχύ ευκαιριακά! Φορείς που ακολουθούν ασθμαίνοντας τους ρυθμούς της ΑΝΕΑΕΔ έχουν απαιτήσεις και η ΑΝΕΑΕΔ συγκαταβατικά, με πνεύμα συνεργασίας παρέχει χώρο, βήμα και χρόνο! ...
Η σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση των θεμάτων της Εθνικής Άμυνας και η διεκδίκηση των κοινωνικών συμφερόντων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι φαίνεται μία παράμετρος, που δεν την υπολόγιζαν ορισμένοι κύκλοι, που θα ήθελαν τους απόστρατους των ΕΔ νεκρή φύση (nature morte), χωρίς άποψη!
Συνάδελφοι,έστω και αν κάποιοι δεν θέλετε να είσαστε μαζί μας, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και για σας. Έτσι εννοούμε εμείς την συναδελφικότητα …

Όλοι όσοι - καιρό τώρα - έχουν αναλάβει την παλιά γνωστή μέθοδο του κιτρινισμού και των αφορεσμών με τη ανάρτηση ταμπελών, μάλλον δεν στοχεύουν την ΚΕΘΑ αλλά την ΑΝΕΑΕΔ! Είναι γνωστό, όταν κάποιος ή κάτι προοδεύει και πάει καλά θα αποκτά συγχρόνως θαυμαστές αλλά και περισσότερους εχθρούς. Όμως όλα τούτα δεν είναι τίποτα άλλο παρά εμπειρία για την Ένωση μας!
Όσο η ΑΝΕΑΕΔ παλεύει, μόνο στήριξη και ενεργή συμμετοχή της πρέπει,και θα την έχει και από την ΚΕΘΑ και από τα μέλη της και από
όλους τους συναδέλφους! …..…






 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ