Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη από την στάση των ΗΠΑ,για τις απειλές της Άγκυρας

17.08.2011 | 13:34
Ικανοποίηση για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των τουρκικών απειλών αναφορικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, εξέφρασε η κυβέρνηση.

   

Τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εκφράσει ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Φράνσις Ρίτσιαρτον, ύστερα από συνάντηση στην Αγκυρα με τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, αλλά και το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

   

Ο κ. Ρίτσιαρτον ανέφερε ότι η χώρα του γνωρίζει τις απόψεις της Τουρκίας και ότι στηρίζει τις προσπάθειες των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού.

   

Σε ερώτηση εάν η Ουάσιγκτον θα πιέσει την εταιρία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου, ο αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι δεν συνηθίζει να δίδει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρίες.

   

Η εφημερίδα Χουριέτ που δημοσίευσε την πληροφορία, στέγασε τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις τουρκικές εκκλήσεις. 

   

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις της Ουάσιγκτον.

   

Εξ άλλου, σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές, ότι η Αγκυρα δεν θα δεχθεί πειραματισμό με την υπομονή της στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο, δήλωσε ότι η Κύπρος ενεργεί πάντα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

   

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προς τις οποίες η Τουρκία προέβη σε σειρά διαβημάτων, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών είχαν αναφέρει ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε συμμερίζεται την άποψη ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο της διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

   

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος, τηρώντας χαμηλούς τόνους, θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης.

   

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας, με τη διατύπωση απειλών, είναι η απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

   

"Πρόκειται για δόλια προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα", είπε ο κ. Ομήρου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει έντονη διπλωματική εκστρατεία καί να δοθεί σαφής προειδοποίηση στην Τουρκία, ότι η πολιτική των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

   

"Πρέπει να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και να παρέμβει προς την πλευρά της Αγκυρας. Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί και σαφής προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Τουρκία θέλει να ενταχθεί.

   

Δεν είναι δυνατό μια χώρα που βρίσκεται σε τροχιά ενταξιακού διαλόγου να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους", είπε ο κ. Ομήρου.

   

Εξ άλλου, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι η Τουρκία ενεργεί ως τρομοκράτης στην περιοχή και πρέπει να καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα.

   

"Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι το δίκαιο στην περιοχή δεν επιβάλλεται με απειλές και εκβιασμούς", ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δημιουργεί σωρεία προβλημάτων σε όλες τις γειτονικές της χώρες.

   

Στο μεταξύ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο "Αφροδίτη" αναμένεται να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα από όσο είχε προγραμματισθεί.

   

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως τα ευρήματα δεν θα είναι μόνο προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, αλλά όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

   

Ο κ. Κασίνης είπε ότι η ερευνητική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, αναλόγως και των δυσκολιών που ενδεχομένως να προκύψουν, προσθέτοντας ότι από την ερευνητική γεώτρηση θα διαφανεί η ποσότητα και ποιότητα του φυσικού αερίου.

   

"Στη συνέχεια είναι δυνατό να γίνει ακόμη μία γεώτρηση επιβεβαιωτική, από την οποία θα διαφανεί επακριβώς ποιες είναι οι διαθέσιμες ποσότητες", είπε.

   

Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη υπό την προεδρία της υπουργού Εμπορίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Noble Energy, για συζήτηση και αυτών των θεμάτων. 

   

Ο κ. Κασίνης είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει παράλληλα τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου και πώς θα αξιοποιηθεί για τοπική χρήση, καθώς και το θέμα ενδεχόμενων εξαγωγών, με την υγροποίησή του φυσικού αερίου.

    


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ