Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Μέρκελ στεναχωρέθηκε για την "ήττα" EADS από την BOEING

25.02.2011 | 21:38
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα μέσω εκπροσώπου της ότι ενημερώθηκε "μετά λύπης της" σχετικά με την απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να αναθέσει στην αεροναυπηγική κοινοπραξία Boeing το συμβόλαιο κατασκευής στρατιωτικών αεροσκαφών για εναέριο ανεφοδιασμό προς χρήση από την αμερικανική πολεμική αεροπορία--που σημαίνει ότι 'χάθηκε' αυτό το συμβόλαιο γιά την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία EADS.

   

"Η γερμανική άποψη είναι ότι απωλέστηκε μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η διατλαντική συνεργασία", τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

   

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρέντερλε, έκρινε από την πλευρά του ότι "πρόδηλα, η ανάθεση του συμβολαίου αυτού στην EADS θα ήταν μία πολύ καλή είδηση", υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι "η προσφορά, που είχε γίνει από την EADS, υπήρξε πολύ καλή. 

   

Αυτό που τώρα αναμένουμε είναι η απόφαση που ελήφθη να εξεταστεί λεπτομερειακά από την EADS Βόρειας Αμερικής και τους εταίρους της, από τους οποίους θα πρέπει να μελετηθεί η πρέπουσα συνέχεια, όπως κι οι επιπτώσεις της". Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίαζαν ότι "ο Μπρέντερλε ευθέως υπαινίχθηκε μία παρέμβαση στο άμεσο μέλλον από την EADS Βόρειας Αμερικής, δίκην έφεσης στην ανωτέρω απόφαση η οποία ελήφθη από το αμερικανικό Πεντάγωνο".

   

Μετά από πολύχρονες εξελίξεις πολιτικού και νομικού χαρακτήρα, η Boeing είναι η δεύτερη φορά που κερδίζει το μεγα-συμβόλαιο γιά την ανάθεση κατασκευής αεροσκαφών ανεφοδιασμού για την αμερικανική πολεμική αεροπορία, την ώρα που η ευρωπαϊκή EADS, η κατασκευάστρια των Airbus, εφέρετο ως το 'φαβορί' γιά να τής ανατεθεί αυτό το συμβόλαιο.

   

Το συμβόλαιο αφορά την κατασκευή 179 στρατιωτικών αεροπλάνων, προϋπολογιζόμενης αξίας περίπου 30 δισ.δολαρίων, τα πρώτα 17 εκ των οποίων θα παραδοθούν με συμβατική υποχρεώση έως το έτος 2017.

   

Η αρνητική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα εξέλιξη σημειώθηκε ενώ όπως αναφέρεται σε πολλά γερμανικά δημοσιεύματα τελευταία η γερμανική Daimler, που κατέχει το 22,5% των δικαιωμάτων ψήφου στην EADS (όπως κι ο γάλλος εταίρος της) προσανατολίζεται να εγκαταλείψει την κοινοπραξία. Η κυβέρνηση Μέρκελ αναζητεί μία φόρμουλα, ώστε η Γερμανία να συνεχίσει να αντιπροσωπεύεται στο μετοχικό κεφάλαιο της EADS.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ