Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Noble Energy,"ρίχνει" τις προσδοκίες για το φυσικό αέριο στη Κύπρο!

16.11.2011 | 15:59

 Διαφορετικές φαίνεται να είναι οι εκτιμήσεις της υπουργού Εμπορίου- Βιομηχανίας της Κύπρου και της αμερικανικής εταιρείας Noble αναφορικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 ''Αφροδίτη'' στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

   

Σήμερα στο ΡΙΚ η υπουργός Εμπορίου Πραξούλλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι τα όσα λέγονται για τις ποσότητες φυσικού αερίου στο οικοπέδο 12 ''βασίζονται σε εκτιμήσεις από τις γεωφυσικές μελέτες πριν από την γεώτρηση και όχι σε στοιχεία από την ερευνητική γεώτρηση''.

  

  Μόνον, όταν προχωρήσουμε στο στοχευόμενο βάθος, είπε, θα μπορέσουμε να πούμε με ακρίβεια τί και πόσα αποθέματα υπάρχουν. Η κυρία Αντωνιάδου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα διαφανεί από τα στοιχεία που θα προκύψουν από την γεώτρηση.

   

Η υπουργός Εμπορίου σχολίαζε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Noble ότι τα αποθέματα σε φυσικό αέριο στο οικόπεδο ''12'' κυμαίνονται από τρία έως εννέα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι με βάση τα δεδομένα υπάρχει 60% πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας.

   

Η κα Αντωνιάδου ανέφερε ότι σήμερα θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για να εξουσιοδοτηθεί το υπουργείο Εμπορίου να προχωρήσει στην ετοιμασία των σχετικών εγγράφων για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης και για άλλα τεμάχια. Στόχος, είπε, είναι να ετοιμαστούν έως το τέλος του χρόνου.

   

Σχολιάζοντας πληροφορίες για το ενδεχόμενο το τερματικό να γίνει στο Ισραήλ ή να γίνει πλωτή μονάδα η κα Αντωνιάδου είπε ότι πρόκειται για ιδέες της εταιρείας. Το πως προχωρούμε με την υποδομή για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων, πρόσθεσε, θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, γι αυτό και συστάθηκε η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα δίνει συμβουλές για το σχεδιασμό. Πρόκειται, ανέφερε, για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που θα αφορά όλα τα τεμάχια και όχι μόνο το δώδεκα.

   

Η εφημερίδα ''Φιλελεύθερος'' δημοσιεύει σήμερα χάρτη, στον οποίο εικονίζονται οι 5 προτάσεις που εξετάζει η εταιρεία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ''η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει το ρόλο του ενεργειακού κόμβου, που επιδιώκει, αφού η Noble δεν θεωρεί δεδομένο ούτε το ότι θα γίνει τερματικό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Κύπρο, αλλά ούτε και ότι το αέριο θα εξάγεται στην Ευρώπη''. 

   

Αυτό αποκάλυψε σε τετράωρη παρουσίαση σε διεθνείς οικονομικούς αναλυτές ο πρόεδρος και ανώτατα στελέχη της εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας. Η Noble εξετάζει πλέον πέντε διαφορετικούς σχεδιασμούς - σύνδεση με υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, κατασκευή τερματικού στο Ισραήλ ή και κατασκευή πλωτού τερματικού υγροποίησης.

   

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τον Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η Noble μιλούσε για τερματικό μόνο στην Κύπρο και υπέβαλε σχετική πρόταση στην κυβέρνηση από τις 14 Απριλίου χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

   

Η Noble τοποθετήθηκε χθες για πρώτη φορά επίσημα ότι αναμένει από 3 μέχρι 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου από το ''Αφροδίτη'', αλλά κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη περιοχή, βλέπει και κοιτάσματα πετρελαίου της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων βαρελιών

   

Ο καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για θέματα φυσικού αερίου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ απέρριψε τις επικρίσεις ότι υπήρξε καθυστέρηση στους σχεδιασμούς για κατασκευή τερματικού υγροποίησης. Δεν μπορεί, είπε, να γίνουν σχεδιασμοί για τερματικό υγροποίησης χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το είδος και τις ποσότητες των υδρογονανθράκων.

   

Ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι οι εκτιμήσεις της Noble για τα αποθέματα δεν απέχουν από την εικόνα που είχε δοθεί προηγουμένως. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποιοι είχαν κάνει υπερβολικές εκτιμήσεις, όπως ότι στο τεμάχιο δώδεκα υπάρχουν περισσότερα αποθέματα από το Λεβιάθαν.

   Τι γράφουν στο Ισραήλ
"Οπως γράφει η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα “Globes”, η εκτιμώμενη ποσότητα είναι μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμηση για 10 τρις κυβικά πόδια, καθιστώντας το κοίτασμα της «Αφροδίτης» μικρότερο από αυτό του «Λεβιάθαν», καθώς και του «Ταμάρ» στην ισραηλινή ΑΟΖ.


Εξάλλου, αναφέρεται ότι μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων από τη Noble Energy σημείωσαν πτώση οι μετοχές της Delek Group και των θυγατρικών Avner Oil, Gas LP και Delek Drilling LP, εταίρων της αμερικανικής εταιρίας σε «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ». Συγκεκριμένα, την Τρίτη η μετοχή της Delek Group υποχώρησε στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ κατά 1.3%.

Η εφημερίδα “Globes” αναφέρεται στη δυνατότητα εξαγοράς μεριδίου 30% στο οικόπεδο 12 από την Delek, μετά από έγκριση των κυπριακών Αρχών και προσθέτει ότι η πτώση των μετοχών του ομίλου Delek την Τρίτη αποτελεί στην ουσία «παράπλευρη απώλεια», εφόσον οι εταιρίες δεν έχουν αυτή τη στιγμή κάποια σχέση με την δραστηριότητα της Noble Energy στο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΕΙ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΙΣΡΑΗΛΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΜΠΑΜΑ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΛΑΒΡΟΣ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ