Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Σαουδική Αραβία "κλείνει" τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ,για χτύπημα στο Ιράν.Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν

10.08.2012 | 00:25


Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει σε ισραηλινά αεροσκάφη να πετάξουν στον εναέριο χώρο της ώστε να χτυπήσουν το Ιράν.

Το μήνυμα πέρασε στην Ιερουσαλήμ μέσω Αμερικανών αξιωματούχων του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια πρόσφατων συνομιλιών στο Ισραήλ.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα από τις ΗΠΑ για να μην ξεκινήσει μια μονομερή στρατιωτική ενέργεια από το Ισραήλ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα είχε αντίρρηση να παραχωρήση τον εναέριο χώρο της σε μια κοινή επιχείρηση ΗΠΑ και Ισραήλ.

Αλλά αν το Ισραήλ δράσει μόνο του,τότε η Σαουδική Αραβία θα “αναχαιτίσει όποιο αεροσκάφος επιχειρήσει να μπει στον εναέριο χώρο του”.

Αν το Ισραήλ επιχειρήσει να χτυπήσει μόνο του το Ιράν, τα εμπόδια είναι τεράστια, όπως ανέφεραν οι New York Times σε δημοσίευμά τους το Φεβρουάριο. Εκτιμάται ότι το Ισραήλ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 100 αεροπλάνα για να χτυπήσει τέσσερις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν , και αυτά να πετάξουν περισσότερα από 1.000 μίλια πάνω από εχθρικό έδαφος .


Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας αφαιρεί από τις επιλογές του Ισραήλ ένα πιθανό “εναέριο δρόμο” για να φτάσει στο Ιράν.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι: βόρεια πάνω από την Τουρκία, ή κατ 'ευθείαν ανατολικά από την Ιορδανία και το Ιράκ. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν Ιορδανία και Ιράκ θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους. Για την Τουρκία είναι βέβαιο το όχι που θα εισπράξουν,εκτός κι αν αυτός είναι ο λόγος των προσπαθειών να “επανασύνδεσης” των δύο χωρών οι σχέσεις των οποίων είναι αυτή τη στιγμή άθλιες.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ