Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΑΝΕΤΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ

09.06.2011 | 17:40
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Μια απο τις εγκυρότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, η “ΚΟΝDA”, πέντε ημέρες   πριν τις βουλευτικές εκλογές , ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διευρυμένης έρευνας που διεξήγαγε στην Τουρκία και το αποτέλεσμα δείχνει πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα κερδίσει άνετα τις εκλογές και πάρει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές του 2007.
 Όμως η δημοσκόπηση δείχνει ένα στοιχείο που  δεν αρέσει στο επιτελείο του Ερντογάν,  το οποίο δείχνει πως το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης θα καταφέρει να εκλέξει βουλευτές, γεγονός που θα εμποδίσει τον Ερντογάν να έχει την πλειοψηφία των 2/3 στο Κοινοβούλιο,  για να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα.
Η δημοσκόπηση δίνει τα εξής στοιχεία:
 
Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), 46,5%.  
 Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ακολουθεί με 26,8%.
Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης  το 10,8%
Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (φιλο-κουδρικό) με 6,7%.
 
Με τα ποσοστό αυτό ο Ερντογάν θα έχει αυτοδυναμία με περισσότερες από 330 έδρες, στο Κοινοβούλιο που διαθέτει 550 έδρες. 
   Η βαρύτητα αυτή της δημοσκόπησης είναι μεγάλη καθώς η”ΚΟΝDA” το 2007 ήταν η μοναδική εταιρεία δημοσκοπήσεων που είχε προβλέψει πως το AKP θα λάμβανε το 47% των ψήφων ενώ όλες οι άλλες εταιρίες δημοσκοπήσεων έδιναν στον Ερντογάν ποσοστά κοντά στο 41%. Μόλις ο διευθυντής της εταιρείας Ταχά Ερντέμ είχε ανακοινώσει τις προβλέψεις της εταιρείας του, όλοι οι δημοσκόποι αλλά και μεγάλη μερίδα του Τύπου τον είχαν κατηγορήσει για άστοχη προπαγάνδα υπέρ του Ερντογάν.
 
 Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν, ο Ερντογάν δεν θα έχει 367 έδρες  που θα του έδιναν την πλειοψηφία των δύο τρίτων  για την αναθεώρηση του Συντάγματος δίχως να παραστεί ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
 Πάντως ο Ερντογάν με την άνετη πλειοψηφία που θα διαθέτει, θα μπορεί να κάνει αναθεώρηση Συντάγματος με την πλειοψηφία που θα διαθέτει στη Βουλή και να ζητήσει με δημοψήφισμα την έγκριση της μεταρρύθμισης, από τον ίδιο τον τουρκικό λαό.
 Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές ο απώτερος στόχος του Ερντογάν, είναι η αλλαγή της δομής της Τουρκικής Δημοκρατίας. Από Κοινοβουλευτική Δημοκρατία θέλει να την μετατρέψει σε προεδρεύουσα, όπου ο πρόεδρος θα έχει μεγάλες εξουσίες. Και το επόμενο βήμα του Ερντογάν , που δεν το έχει κρύψει άλλωστε, είναι να γίνει ο ίδιος πρόεδρος της Τουρκίας που θα ελέγχει τα πάντα στη γειτονική χώρα.
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ