Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο. Θεωρεί πρόκληση τον β' γύρο αδειοδότησης για έρευνα υδρογονανθράκων

16.02.2012 | 10:58
   Ένα τμήμα από τα οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για τα οποία ξεκινά ο β΄γύρος αδειοδότησης για αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η Άγκυρα, που προτείνει να παγώσουν οι έρευνες μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή να συναντηθούν οι πλευρές, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα των υδρογονανθράκων και απειλεί με αύξηση της έντασης για την περίπτωση, που δεν γίνει αυτό.

    «Διαμαρτυρόμαστε για το ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα στο οποίο προβαίνουν οι Ελληνοκύπριοι παρ' όλες τις προειδοποιήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ίδια ανακοίνωση προβάλλεται η άποψη πως «το γεγονός ότι ο γύρος θα αρχίσει σε μια περίοδο που οι συνομιλίες του ΟΗΕ βρίσκονται σε κρίσιμη και καθοριστική φάση, δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής, δεν επιθυμεί ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους και δεν είναι έτοιμη για τη λύση» και υπογραμμίζεται ότι «εάν εξεταστούν τα δήθεν οικόπεδα που αναφέρονται στον διαγωνισμό, θα διαπιστωθεί ότι ένα μέρος από αυτά (τμήματα των δήθεν οικοπέδων 1, 4, 5, 6 και 7) συμπίπτει με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προβούν σε παράνομες δραστηριότητες, σχετικά με πετρέλαια και φυσικό αέριο και θα λάβει κάθε είδους μέτρο προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της επί της υφαλοκρηπίδας της».

    Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα οικόπεδα για τα οποία ξεκινά ο β΄γύρος αδειοδότησης «όχι μόνον παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά συμπίπτουν και με τις περιοχές της άδειας που έδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 η ΤΔΒΚ στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας».

    Σημειώνει, επίσης, ότι «η Τουρκία θα παράσχει ως μητέρα πατρίδα και με την ευθύνη της ως εγγυήτριας χώρας, κάθε είδους στήριξη προς την ΤΔΒΚ, ώστε να μην παραβιαστούν οι αδειοδοτήσεις που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι νότια του νησιού και να προστατευθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θαλάσσιες περιοχές».

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάγκη «αξιοποίησης των θαλάσσιων φυσικών πόρων του νησιού της Κύπρου, από κοινού, από τους δύο λαούς του νησιού», σημειώνεται ότι «η έρευνα και εκμετάλλευση των πόρων αυτών πρέπει να γίνει με την κοινή βούληση των πλευρών» και ότι «όσο δεν γίνεται αυτό, οι δήθεν περιοχές αδειών θα είναι αμφισβητούμενες από πλευράς ιδιοκτησίας».

    «Για τον λόγο αυτό το ζήτημα ή πρέπει να αναβληθεί για μετά την επίλυση ή οι πλευρές να συναντηθούν αποκλειστικά για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ για να λάβουν μία κοινή απόφαση σχετικά με το μέλλον των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο και καταλήγει: «Σε αντίθετη περίπτωση, τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων και τα αμοιβαία μέτρα τα οποία θα λάβουν οι Τουρκοκύπριοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους στην περιοχή, θα προκαλέσουν αναπόφευκτα ένταση και αύξηση της έντασης στην περιοχή».

   Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή δήλωσε ότι οι νέες τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δεν είναι άσχετες με τη σημερινή μονοήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Κύπρο.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κυρία Μαρκουλλή ανέφερε ότι προσπάθεια της Τουρκίας είναι να δείξει την ισχύ της στην περιοχή. Αποκάλυψε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτή εντάσσεται και η μεγάλη τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά, σε περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

    Οπως είπε η κυρία Μαρκουλλή, η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει μέρος του οικοπέδου 12 και άλλα οικόπεδα για τη στρατιωτική της άσκηση. Πρόκειται, ανέφερε, για προκλητική και παράνομη ενέργεια, ενώ πρόσθεσεσ ότι η Κύπρος θα προβεί σε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Τουρκία ιδρύει τελωνεία σε Ιμβρο και Τένεδο

Ο Νετανιάχου στην αεροπορική βάση της Κύπρου στην Πάφο
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ