Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί".Συνεχείς ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας

01.10.2011 | 11:27
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στη Κύπρο κάνοντας συνεχώς ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρίστο Χριστοφίδη, χθες βράδυ η Τουρκία πραγματοποίησε μικρής έκτασης άσκηση. Αναμένεται ότι παρόμοια άσκηση θα διεξαχθεί και απόψε. 
Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε ό,τι αφορά τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι πληροφορίες από κυπριακά ΜΜΕ,περί ασπίδας προστασίας των ισραηλινών αυξάνονται.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος  "η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις το Σαββατοκυρίακο, δεσμεύοντας περιοχές εντός του FIR Λευκωσίας με δύο «συστάσεις αεροναυτιλίας». Με την πρώτη σύσταση, δεσμεύει σε διάφορες ώρες του επόμενου 48ωρου, ζώνη Νότια του Ακρωτηρίου Λεμεσού και μεταξύ των ακτών της Κύπρου και της πλατφόρμας «Όμηρος» (περίπου στη μέση απόσταση), για ασκήσεις Πολεμικής Αεροπορίας σε ύψος μέχρι 10.000 πόδια σε ένα μέρος της περιοχής και μέχρι 20.000 πόδια σε άλλο.

Η εν λόγω δέσμευση επηρεάζει μάλιστα και αεροδιάδρομο που συνδέει το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου με τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τον Ειρηνικό.

Οι ασκήσεις αυτές θα γίνουν κυρίως απόψε μετά τις 10.00 το βράδυ, ενώ το πρώτο μέρος τους προβλεπόταν να διεξαχθεί αργά χθες βράδυ.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα αρμόδια τμήματα του ΓΕΕΦ έχουν ήδη τεθεί σε συναγερμό για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των τουρκικών μαχητικών, ιδιαίτερα τη μέρα της Ανεξαρτησίας, ενώ το Ισραήλ έχει θέσει σε ιδιαίτερα αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας μεγάλο αριθμό τηλεκατευθυνόμενων και επανδρωμένων εναέριων και θαλάσσιων μέσων επιτήρησης και επέμβασης, λόγω και του γεγονότος ότι το Σαββατοκυρίακο είναι γι’ αυτούς η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά.Με τη δεύτερη «σύσταση αεροναυτιλίας», η Άγκυρα δέσμευσε για όλο το 48ωρο, μεγάλη λωρίδα του FIR Λευκωσίας, από τα ανοικτά του Ακάμα μέχρι και τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα -δηλαδή κατά μήκος του συνόλου των βόρειων ακτών της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε με δύο επίσημα ΝΟΤΑΜ, μέσω διαδικασίας ΙCΑΟ, ότι οι προαναφερθείσες τουρκικές δεσμεύσεις έχουν ανακοινωθεί παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεση της Δημοκρατίας, όπως απαιτούν οι διεθνείς κανονισμοί.

Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ωρών, το τουρκικό ερευνητικό «Piri Reis», να απομακρυνθεί από την περιοχή του Ερατοσθένη εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με πιθανότερο προορισμό το λιμάνι Αμμοχώστου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η μετακίνηση να γίνει σε ώρες που βρίσκονται κοντά τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία θα λαμβάνουν μέρος στην άσκηση που καλύπτει και μέρος των περιοχών που «σάρωσε» το ερευνητικό σκάφος. Να σημειωθεί ότι παρ’ όλες τις «παράπλευρες» εξελίξεις, οι εργασίες στην πλατφόρμα «Όμηρος» προχωρούν κανονικά και αναμένεται ότι από τη Δευτέρα θα συνεχίσει η γεώτρηση στο επόμενο και προτελευταίο στάδιο πριν φτάσει στο βάθος του κοιτάσματος. Η διαδικασία τσιμεντώματος και ασφάλισης του φρεατίου ολοκληρώνεται χωρίς κανένα πρόβλημα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την περιβαλλοντική κυρίως πτυχή.Παράλληλα, παράγοντες της Νoble Εnergy, έχουν ήδη εκφράσει με διάφορους τρόπους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την έντονή τους δυσφορία για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη γεώτρηση στο «οικόπεδο 12», για το οποίο έχουν τα ερευνητικά δικαιώματα μέχρι και το 2013.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, το ελικόπτερο που συνδέει την πλατφόρμα με το λιμάνι Λεμεσού, πραγματοποιεί μέχρι και τρία δρομολόγια ημερησίως, χωρίς καμία παρενόχληση ή εμφάνιση κατά την πτήση του πολεμικών πτητικών μέσων οποιασδήποτε χώρας.


Σήμερα στη Κύπρο βρίσκεται ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης,ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας. Αύριο ο κ.Μπεγλίτης θα βρεθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας για τη Σύνοδο των ΥΕΘΑ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:"ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ