Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Unesco ζητά να πρστατευθούν τα μουσεία της Αιγύπτου.

01.02.2011 | 15:39
Η UNESCO απηύθυνε σήμερα έκκληση για την προστασία της κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να διαφυλαχθούν "οι θησαυροί" της χώρας "στο Κάιρο, το Λούξορ και όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή τουριστικούς τόπους". 

   

"Η αιγυπτιακή πολιτιστική κληρονομιά, είτε πρόκειται για μνημεία είτε για αντικείμενα, είναι μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η οποία έχει μεταδοθεί ως εμάς δια μέσου των αιώνων", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

   

"Τα 120.000 κομμάτια του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου είναι ανεκτίμητα", πρόσθεσε. "Ζητώ με επίσημο τρόπο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλαχθούν οι θησαυροί της Αιγύπτου, στο Κάιρο, το Λούξορ και σε όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή ιστορικούς τόπους της χώρας", συνέχισε η Ιρίνα Μπόκοβα.

   

Την Κυριακή, δύο μούμιες της φαραωνικής εποχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν έγινε απόπειρα κλοπής τους, καθώς οι κλέφτες επωφελήθηκαν από την αναταραχή που είχε προκληθεί από μια διαδήλωση. Την προηγουμένη, δεκάδες Αιγύπτιοι είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να αποφευχθούν οι λεηλασίες στο μουσείο. 

   

Για τη γενική διευθύντρια της UNESCO, ενός οργανισμού του ΟΗΕ με έδρα το Παρίσι, η πράξη αυτή φανερώνει ότι τα κομμάτια του Μουσείου του Καΐρου είναι ανεκτίμητα, "όχι μόνο από επιστημονική ή οικονομική άποψη, αλλά και επειδή αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ταυτότητα του αιγυπτιακού λαού".

   

Η Μπόκοβα ζήτησε εξάλλου να γίνει σεβαστή στην Αίγυπτο "η ελευθερία της έκφρασης" εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι οι αιγυπτιακές αρχές μπόκαραν την πρόσβαση στο Ίντερνετ. 

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ