Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απόφαση για τα P-3 δείχνει το δρόμο και για τα μαχητικά;

24.06.2011 | 06:25
Η επιλογή της λύσης για τα P3 Orion, δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του ΥΕΘΑ στο θέμα των εξοπλισμών. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο,επέλεξε την “επιμήκυνση” ζωής δύο αεροσκαφών P3 Orion, με κόστος περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Πόσο θα είναι αυτή η “επιμήκυνση”; Οι αναβαθμίσεις που θα γίνουν ,δομικές και άλλες θα δώσουν περίπου 1500 ώρες “ζωής” στα αεροσκάφη. Η λύση μοιάζει “μπάλωμα” ,αλλά τη δεδομένη στιγμή αποτελεί μονόδρομο.

Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Αλλά εξίσου δραματικά είναι τα ποσοστά διαθεσιμότητας πολλών κρίσιμων οπλικών συστημάτων και πτητικών μέσων. Η εξίσωση μοιάζει να μην έχει λύση.

Ο Π.Μπεγλίτης,δεν συζητά καν για οποιαδήποτε νέα προμήθεια και ήταν αντίθετος ακόμη και με τις θεωρητικές συζητήσεις περί φρεγατών που ο Βενιζέλος προωθούσε. Συνεπώς η λογική εκσυγχρονισμού και αναβαθμίσεων θα είναι κυρίαρχη.Κι αυτό όπου κριθεί απαραίτητο.

Θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική και στο θέμα του μαχητικού αεροσκάφους; Οι αμερικανοί “καιροφυλακτούν” για την αναβάθμιση των F-16. Δεν το κρύβουν άλλωστε. Έχουν γίνει σχετικές παρουσιάσεις και προτάσεις.

Η “ψαλίδα” στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον αέρα θα ανοίξει επικίνδυνα ,με την έναρξη παραλαβών των F-35. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το τι θα κάνει με το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών της άμεσα.

Το απόγευμα ο ΥΕΘΑ θα συναντηθεί πάντως με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα ,ο οποίος θα συνοδεύει τον Raymond Edwin Mabus, Υπουργό Πολεμικού Ναυτικού παρά τω Υπουργώ Άμυνας των Η.Π.Α.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ