Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ

Η «έκπληξη» για το μέρισμα του ΜΤΣ

14.10.2010 | 17:13
Του Ιωάννη Παρίση

Πέρασαν τρεις μήνες από τότε (Ιούνιο) που σήμανε «συναγερμός» εξαιτίας του προβλήματος στη χορήγηση του μερίσματος από το ΜΤΣ. Ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό από μήνες ή και χρόνο, όλοι το αντιμετωπίσαμε με «έπληξη» ή σπασμωδικά. Τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικά μηνύματα, παραστάσεις σε αρμοδίους και αναρμοδίους, αλληλοενημέρωση, «ανακάλυψη» ενόχων και υπευθύνων... Μπροστά στο πρόβλημα και την έντονη αντίδραση των συναδέλφων αποφάσισε να ενδιαφερθεί και η ΕΑΑΣ, μένοντας ωστόσο στο ρόλο του ενδιάμεσου της επικοινωνίας. Δεν μαθαίναμε για τις δράσεις και τις αποφάσεις της ΕΑΑΣ, αλλά για το τι είπε ο Πρόεδρος στον Πρόεδρο του ΜΤΣ και τι απήντησε ο δεύτερος στον πρώτο το πρωί και τι το μεσημέρι! Παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα του ΒΕΑ. Μεγάλος αριθμός συναδέλφων περιμένουν αυτό για το οποίο χρόνια πλήρωναν και περίπου είχαν υποσχεθεί στα παιδιά τους.
Τι έγινε στους τρεις μήνες που διέρρευσαν; Μάλλον τίποτε (τουλάχιστον δεν ενημερωθήκαμε για κάτι συγκεκριμένο). Ήταν και περίοδος διακοπών (!!!). Έτσι φθάσαμε στο επόμενο τρίμηνο συζητώντας και πάλι αν θα χορηγηθεί το μέρισμα και από… ποιο τρίμηνο θα κοπεί !!! Προσέξτε! Φθάσαμε στο σημείο να δεχόμαστε προς συζήτηση το πότε θα κοπεί οριστικά το μέρισμα! Σαν να πρόκειται για δωράκι ή ελεημοσύνη που εξαρτάται από την καλή διάθεση του δωρητή. Αντί να απολογούνται εκείνοι που, δεκαετίες τώρα, έφθασαν το ΜΤΣ, έναν από τους ποιο εύρωστους οργανισμούς τους Ελληνικού Κράτους, στη σημερινή κατάντια, τολμούν, ανερυθρίαστα, να συζητούν το ΑΝ θα χορηγηθεί μέρισμα. Τολμούν, ανερυθρίαστα, να απαντούν στα παιδιά των δικαιούχων ότι δεν γνωρίζουν αν θα χορηγηθεί ΒΕΑ !!! Αυτά δηλαδή που τους οφείλει η Πολιτεία !!!
Μπορεί να αισθανόμαστε θυμό, αγανάκτηση, ίσως και ντροπή για την κατάντια του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ Ταμείου και για το ότι τόσα χρόνια δεν κάναμε κάτι, όμως την ευθύνη φέρουν εκείνοι που θεσμικά είχαν την αποφασιστική αρμοδιότητα και τη δυνατότητα να δράσουν.
Τώρα τι γίνεται;
• Καταρχήν το ΜΤΣ έχει την υποχρέωση να ενημερώσει λεπτομερώς, και να ενημερώνει συνεχώς και τακτικά (θα μπορούσε να διαθέσει η ΕΑΑΣ μία σελίδα της εφημερίδας), τους «μερισματούχους» του για ότι αφορά στο Ταμείο. Ποια είναι η κατάσταση, τα προβλήματα, οι αποφάσεις, τι προτίθεται να κάνει, πότε και πώς. Να μη χρειάζεται κάθε τρίμηνο να ρωτάμε… Δεν μας ενδιαφέρουν τα συμπεράσματα των «αναλογιστικών μελετών» και το τι τους απάντησε ο Α και ο Β. Το ΜΤΣ υποχρεούται να δώσει συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις στα μέλη του.
• Η ΕΑΑΣ οφείλει να αναλάβει επιτέλους δράση. Να απαιτήσει, να ενημερώσει και να ζητήσει, αν χρειαστεί, την κινητοποίηση των μελών της.
Υπάρχει και μια άλλη, εξίσου τραγική πλευρά: οι κρατήσεις που γίνονται στους εν ενεργεία συναδέλφους. Για ποιο λόγο πληρώνουν σε ένα Ταμείο που ήδη δηλώνει αδυναμία ανταπόδοσης; Γιατί τους γίνονται κρατήσεις υπέρ ΒΕΑ για τα παιδιά τους, όταν σήμερα περιμένουν στη σειρά χιλιάδες παιδιά αποστράτων και το ΜΤΣ αδυνατεί να τους πει ακόμα και αν κάποτε το εισπράξουν; Μήπως η ΕΑΑΣ οφείλει να λάβει θέση και να απαιτήσει ενημέρωση και εξηγήσεις; Μπορεί να μην εκπροσωπεί τους ε.ε. συναδέλφους όμως όλοι τους είναι εν δυνάμει μέλη της, οι δε κρατήσεις που τους γίνονται αφορούν δικαιώματα που θα τους αποδοθούν (;) όταν θα είναι απόστρατοι. Ποιος θα τους δώσει μια απάντηση;
Τέλος, η Πολιτεία δεν μπορεί να εμφανίζεται ως… δανειστής του ΜΤΣ, διότι στην πραγματικότητα είναι οφειλέτης. Οφείλει να επιστρέψει (μήπως και εντόκως;) αυτά που τόσα χρόνια εκμεταλλεύτηκε για δικούς της σκοπούς ή κακοδιαχειρίστηκε, ή έκανε «κοινωνική πολιτική» με τα δικά μας χρήματα. Να εξήγησει με σαφήνεια και πληρότητα τι συνέβη με την Γενική Τράπεζα, τι έγινε με τους «αντιστασιακούς», με τους Ολυμπιονίκες, με το κτίριο που παραχωρήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, κοκ.

Ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης/Διεθνών ΣχέσεωνTags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ