Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η επίθεση στο Ιράν θα κοστίσει πολλά στην οικονομία του Ισραήλ"

15.08.2012 | 00:23
Η πιθανότητα το Ισραήλ να επιτεθεί εναντίον του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, ένα σενάριο που εμφανίζεται καθημερινά στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, θα κοστίσει πολύ ακριβά στην οικονομία της χώρας η ανάπτυξη της οποίας έχει ήδη επιβραδυνθεί.
   Ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ μίλησε ανοικτά για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη λάβει τα μέτρα της.
   «Μια επίθεση εναντίον του Ιράν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, όμως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πρωτοβουλίας», διαβεβαίωσε ο Φίσερ χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
   Ο διοικητής της τράπεζας σημείωσε ότι μια τέτοια σύγκρουση θα προκαλέσει αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας.
   «Η πρωταρχική ευθύνη κάθε χώρας συνίσταται στο να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών της. Αν πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κράτους, θα το κάνουμε και θα πληρώσουμε το τίμημα», πρόσθεσε ο Φίσερ.
   Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της Τράπεζας του Ισραήλ διευκρίνισε ότι η χώρα διαθέτει ένα «ασφαλές» απόθεμα ξένων νομισμάτων ύψους 75,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
   «Αυτό το ποσό αναμένεται να μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε τις εισαγωγές μας σε περίπτωση πολέμου και να υπερασπιστούμε το σέκελ (το εθνικό νόμισμα του Ισραήλ)», εξήγησε ο ίδιος ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
   Από την πλευρά της η Ένωση Ισραηλινών Βιομηχάνων είναι πιο καθησυχαστική.
   «Προς το παρόν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση του ευρώ», δήλωσε ο Ντάνι Καταρίβας, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του μεγαλύτερου συνδικάτου εργοδοτών. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ