Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η γιορτή των "μη παραγωγικών".

21.11.2010 | 00:15
Οι Ένοπλες Δυνάμεις γιορτάζουν σήμερα.Μάλλον από συνήθεια,ίσως από υποχρέωση να τηρήσουν τις παραδόσεις που στους ένστολους ακόμη κάτι λένε. Επί της ουσίας το κλίμα φέτος δεν μπορεί να είναι εορταστικό.

*Μέσα σε λίγους μήνες τα στελέχη των ΕΔ, ένοιωσαν ότι η κοινωνική αποδοχή που απολάμβαναν τα τελευταία χρόνια κάτι που αποτυπωνόταν ακόμη σε δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης, «εξατμίστηκε». Ξαφνικά έγιναν οι «προνομιούχοι» που πληρώνονται «παχυλούς μισθούς χωρίς να προσφέρουν τίποτα». Με μία λέξη έγιναν «μη παραγωγικοί».

*Το μεγαλύτερο πλήγμα που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί δεν είναι στην τσέπη τους,αλλά στη ψυχολογία τους και στο ηθικό τους. Τους ενέταξαν στον «ευρύτερο δημόσιο τομέα» μόνο σ΄ ότι είχε να κάνει με τη περικοπή των αποδοχών τους . Οι υπηρεσίες ,οι συνεχείς μετακινήσεις λόγω μεταθέσεων ,οι απροσδιόριστες ώρες εργασίας και οι κίνδυνοι δεν υπέστησαν καμμία απολύτως περικοπή.

*Εκτός από «προνομιούχοι» οι ένστολοι παρουσιάστηκαν και περίπου ως «άτομα μειωμένης αντίληψης» που δεν μπορούν να κατανοήσουν την «τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας» και δήθεν εμμένουν στη διατήρηση «κεκτημένων». Όσοι κάνουν αυτού του είδους τα «κηρύγματα» αποφεύγουν να αναφέρουν τους υπαίτιους της «τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας».

*Πάνω από 3000 στελέχη των ΕΔ επέλεξαν το δρόμο της παραίτησης.Οι περισσότεροι για λόγους επιβίωσης και αρκετοί επειδή δεν άντεξαν στην επιχειρούμενη απαξίωση τους.

*Οι στρατιωτικοί ηγέτες, επέλεξαν τη λογική της σιωπής, κουβαλώντας τα ταμπού άλλων εποχών ,σύμφωνα με τα οποία οι στρατιωτικοί «δεν πρέπει να μιλάνε». Η νέα γενιά των ένστολων δεν μπορεί να κατανοήσει τέτοιου είδους δογματισμούς και ιδεοληψίες.

Δεν παριστάνουμε τους προστάτες των στρατιωτικών . Μόλις χθες το onalert,δημοσιοποίησε ένα κείμενο που αν κρίνουμε από τα μηνύματά σας προκάλεσε αίσθηση. Έκανε λόγο για τις «στρατιωτικές συντεχνίες» που κρατάνε τον ελληνικό στρατό πίσω και τον κάνουν αναποτελεσματικό και κυρίως ακριβό. Υπάρχουν αυτές οι «στρατιωτικές συντεχνίες» οι οποίες πράγματι είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας πραγματικά σύγχρονος στρατός.

Η ύπαρξη τους όμως δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο άλλοθι για τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας. Δεν μπορεί για παράδειγμα να συζητάμε εδώ και ένα χρόνο ότι είναι αναγκαίο το κλείσιμο εκατοντάδων μονάδων σ΄ όλη την επικράτεια και να μην έχουν κλείσει ήδη. Δεν φταίνε μόνο οι «στρατιωτικές συντεχνίες» αλλά και αυτοί που τις ανέχονται και τις χρησιμοποιούν ως δικό τους άλλοθι για να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που από ...ψηφοθηρική άποψη είναι δυσάρεστες! Τα στρατόπεδα δίνουν «ζωή» και ζεστό χρήμα στις πόλεις που τα φιλοξενούν κι όποιος κόψει τη ροή του κινδυνεύει να το πληρώσει στη κάλπη. Έτσι δεν είναι;

Δεν μπορεί εδώ και ένα χρόνο να συζητάμε για την ανάγκη απόσυρσης παλαιών και πανάκριβων στη συντήρησή τους οπλικών συστημάτων και να μην έχει γίνει τίποτα στη πράξη.

Δεν μπορεί να έχουμε εγκαταλείψει στη τύχη τους τα υπάρχοντα ενεργά οπλικά συστήματα ,χωρίς συντήρηση και ανταλλακτικά και από την άλλη να συζητάμε για τη προοπτική νέων φρεγατών και τεθωρακισμένων!

Η οικονομική κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα. Και κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να εξαιρεθούν από τις θυσίες στις οποίες υποβάλετε άθελά του και δια της βίας ο ελληνικός λαός. Ας γίνει κατανοητό όμως ότι οι ένστολοι πλήρωσαν με το παραπάνω το μερτικό τους. Άλλα περιθώρια για «τρύπα στο ζωνάρι» δεν έχουν.
Αυτά και χρόνια πολλά σ΄ όλους.


ΤΟ ONALERT ΜΕ ΧΑΡΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ